Društvo i ekonomija

[ Izvor: City magazine ]

23. 05. 2024. 20:58 0

Devojačko veče u Srbiji - provereni recept za bankrot

Ako imate drugaricu koja se udaje ovog leta, budite ubeđene da ćete bankrotirati.

Još ako ih imate više, kao recimo ja, sigurno ćete bankrotirati.

Jeste, svi se volimo, želimo drugaricama da priredimo još jedan poseban dan, samo njen, jer svadba je poseban dan za njih dvoje.

I sve bi bilo OK da se čitava priča zaustavlja na šašavom devojačkom druženju.

Ali ne. Devojačko veće danas ima vojnu disciplinu, sve se u minut zna, i koreografiju pokupljenu da društvenih mreža.

Nekada se devojačko veče uglavnom svodilo na jedan tipičan izlazak u grad, obogaćen imitacijom svadbenog vela koji na glavi nosu buduća mlada. 

A onda su stigle društvene mreže, devojke kao da su se takmičile koja će imati čarobnije devojačko veče, maštovitije, inovativnije, emotivnije, estatičnije i tako smo došli do danas.

Danas, devojačke večeri izgledaju potpuno drugačije. Sada se ide na vikend putovanja, u vile sa bazenima, ide se na more, ide se u luksuzne hotele, iznajmljuju se splavovi, jahte i limuzine.

Kuma i drugarice su zadužene da organizuju devojačko veče, a da bi ga učinile provodom za pamćenje, devojke se trude da što bolje isplaniraju i najsitniji detalj.

Dakle, onda se saberu toškovi organizacije, mlada naravno ne plaća, jer to je žurka koju su za nju spremile drugarice, i cifra retko kada bude ispod 100 evra.

I šta je 100 evra za drugarstvo?

Pa ništa, ali onda ubrzo ide i svadba, pa poklon, pa novac za slike, pa za taksi, jer sada su svadbe uglavnom na nekim egzotičnim lokacijama oko grada, da bi sve izgledalo lepše.

Koliko košta devojačko veče 

Kada kažem 100 evra, zaista sam sve umanjila.

Zato me i ne čudi što me tvit na temu "devojačko veče" sasvim pogodio. 

- Devojačko veče po novom traje dva dana i održava se u iznajmljenoj vili s bazenom - glasi jedan tvit, na koji je odmah usledio odgovor:

- Nije to ništa. Pozvana sam na devojačko koje se održava u Barseloni i moram da platim 400 evra za avionske karte i smeštaj i poklon mladoj.

I naravno, ovo je bila dovoljna rečenica da se krene u debatu oko proslave devojačke večeri.

- Za Barsu bih se skrpila pre nego za neki krš splav sa balonima i ogavnim bride to be rajfovima.

- Bar bi bila u Barseloni za te pare, ja za 300 evra u Blagaju u vili na bazenu. Morala platiti i alkohol koji ne pijem.

Pa, nije to baš tako, obične devojke ne slave tako, evo moja koleginica je bila kuma, organizovala devojačko, iznajmile kućicu na Adi sa prelepim dvorištem, ukrasile, naručile klopu i tako je to prošlo.

- Znam jednu koja kumi priča šta hoće, a kuma u grupu na prenosi… mlada ima toliko želja da njenih 12 drugarica treba da skupe 1.200 evra, svaka po 100. Kad je jedna predložila da svaka od njih da do 50 evra, izbacili je iz grupe.

- Bolje ja'nje okrenut'.

- Ja bih rekla hvala lepo, doviđenja, prijatno.

A onda sam pitala svoje poznanice, koje su nedavno bile na devojačkim večerima, kako su se provele i da li su bankrotirale.

- Iznajmile smo splav na Adi, po 30 evra je dala svaka od nas, bila nas je oko desetak. A pre toga je nas pet za 80 evra po satu iznajmilo limuzinu. Vozile smo se po gradu i pile šampanjac - rekla je Mina, koja ima 26 godina, živi u Beogradu u iznajmljenom stanu i ima platu od 60.000 dinara.

Mina je dodala kako se lepo provela, ali da veruje da bi i za manji novac ovaj događaj mogao da prođe.

Sara je bila na devojačkom sa striperom, kog su devojke platile 250 evra. 

Pozajmi, pa kreni na žurku

- Bila sam pre mesec dana u jednoj vili u okolini Beograda. Bilo nas je 15, dekoracija je iznela oko 20.000 dinara, za alkohol i klopu je bila zadužena samo kuma, a vilu sa jednim noćenjem smo platile 400 evra - kaže Anđela, koja je upravo završila fakultet i živi sa roditeljima u Beogradu.

Anđela je naglasila da su joj njeni dali novac za proslavu, i da sama ne bi mogla da priušti odlazak na ovakav događaj.

Tijana, koja je iz Beograda, i prodaje sladoled u jednom tržnom centru u Beogradu, išla je na devojačko u Crnu Goru, devojke su tamo provele tri dana, na šta je svaka od njih izdvojila po 200 evra.

- Iskreno, pozajmila sam novac od dečka kako bih otišla na devojačko. Bilo je nezabravno, ali mislim da smo i u Beogradu mogle da se provedemo isto - rekla je Tijana.

- Prošlog vikenda sam bila na splavu na Adi, koji je koštao 350 evra sa noćenjem, bilo je nas osam. Pored toga smo dali još 50 evra na piće, a imale smo i vožnju čamcem, koju je kuma platila - rekla nam je Tina, pa dodala:

- Nije bilo ništa posebno, pamtim i bolje žurke na kojima sam trošila manje novca.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Politički kameleoni

Zoran Živković [12.06.2024.]




Video dana

Kreativna radionica

Anketa

Dokle može Srbija na Evropskom prvenstvu?

Rezultati