Društvo i ekonomija

D. Ljutić

22. 05. 2024. 21:31 11

TALAS PROTESTA U SRBIJI Ne štrajkuju samo deca u vrtićima

Ako se pogleda na razloge za organizovanje novijih štrajkova i blokada u Srbiji, oni su na prvi pogled vrlo raznorodni - niske otkupne cene, problemi sa privatizacijom, kašnjenje subvencija, niske ili nikakve plate, restruktuiranje, otpuštanje. Samo je bilo pitanje kada će obespravljenim radnicima prekipeti i kada će tinjajuće i narastajuće nezadovoljstvo iskazati na ovaj buntovni način. Zna li Srbija gde je granica poniženja?

Svakodnevno ponižavanje, od vožnje u štrokavim autobusima do ciničnih izjava da gotovo da nemamo više nezaposlenih. Ko se još plaši da će ostati bez parčeta pite i jogurta. Prosvetni radnici, udruženje poljoprivrednika iz Subotice, zaposleni u Putevima Srbije, protest Sindikata GSP-a... kraj spiska štrajkača se ne nazire.

Opasnost po državu leži u nečemu drugom. Da će nestati mit koji ona plasira "investitorima" o zemlji poznatoj po poslušnim radnicima, koji se mogu gaziti preko svake mere ljudskosti i dostojanstva, bez problema i bez pravnih ili drugih posledica. Mogu li, dakle, biti uspešni pokušaji da se ova vlast dovede do nivoa spoznaje da je ona servis i sluga građana u okviru državnih dužnosti? Dakle to, a ne korumpirani i okrutni, infektivni parazit, koji razdragano slavi na telu umirućeg društva? Ako to nije moguće, a skoro je sigurno da nije, pitanje je kako sve to razjuriti tamo gde ko pripada, i to tako da se više ne vraćaju.

Gde će se bes radnika zaustaviti i koliko će oni biti uspešni u svojim zahtevima, ostaje da se vidi. Ali sasvim je sigurno da će rezultat ove serije štrajkova biti upisivanje Srbije na mapu zemalja za koje još uvek možda ima nade. Socijalni bunt ima u sebi sintezu otpora protiv ugrožavanja svih ljudskih sloboda, pri čemu je pravo na pristojan život vitalni uslov za svaku od njih. Jedan od razloga zbog kojeg je teško očekivati veće efekte štrajkova u Srbiji jeste i to što, kako veliki šef navodi, da mu je uzor Margaret Tačer, koja je svojevremeno uspela da anulira društvenu ulogu britanskih sindikata upornošću, ali i uz pomoć pretnji, zastrašivanja i gole sile.

Ovdašnji režim se već izjasnio. Štrajkači mogu biti samo neprijatelji države, a sa radnicima - neprijateljima, nema pregovora. Na poziv poljoprivrednih proizvođača za hitan sastanak zbog neispunjavanja zahteva iz prošle godine, novi ministar poljoprivrede Srbije Aleksandar Martinović ih je zamolio da se "strpe" do posle 27. maja, jer je "prezauzet".

Okupljenim šitajkačima iz GSP-a se obratio Ivan Banković iz Sindikata "Centar GSP". Istakao je da je, prema njegovim informacijama, uprava GSP vršila pritisak na zaposlene da ne dođu na današnji protest Inače, predstavnici sindikata "Pravda", "Sloga" i "Centar" protive se pokretanju projekta javno-privatnog partnerstva, kojim bi se sve linije poteza "100" i "700" ustupile privatnom prevozniku, što će, kako ističu, imati za posledicu smanjenje voznog parka GSP-a Beograd za 133 autobusa.

Danas sme da nas laže i bije ko stigne, a neki još razmišljaju smemo li da se branimo i pobunimo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati