Društvo i ekonomija

[ Izvor: Slobodna Evropa ]

20. 05. 2024. 20:09 10

Srbija će EXPO centar ISPLAĆIVATI oko 30 godina

EXPO je "neprofitna manifestacija", a tek korišćenjem izgrađenog kompleksa kao novog sajamskog prostora moći će da se opravdaju uložena sredstva. Rok za povrat investicije je najmanje 27,4 godina. Ovo se navodi u "Prethodnoj studiji opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor" u koju je Radio Slobodna Evropa imao uvid, a koja do sada nije bila dostupna ni javnosti, pa ni nezavisnim institucijama koje u nadležnosti imaju kontrolu trošenja državnog novca.

- Šta god da radimo, u glavi nam je 2027. godina i EXPO - rekao je sredinom februara predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući ekonomski procvat zemlje koji je, kako tvrdi, povezan sa održavanjem ove međunarodne sajamske izložbe u Beogradu.

U junu prošle godine, Međunarodna kancelarija za izložbe "Bureau International des Expositions - BIE" izabrala je Srbiju za domaćina međunarodne specijalizovane izložbe EXPO BELGRADE 2027. Licitacija o tome koliko će organizacija ove izložbe koštati građane počela je odmah. Oko 1,2 milijarde evra, 2,5 milijarde evra, 17 milijardi evra… Različite procene i objašnjenja davali su predsednik države Aleksandar Vučić, ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva Goran Vesić. Iz Ministarstva finansija nisu odgovorili na pitanja RSE na osnovu koje analize ili studije su iznošene dosadašnje procene troškova organizacije izložbe EXPO 2027.

- Nismo imali uvid u dokumentaciju o isplativosti projekta za EXPO. Ne isključujem mogućnost da ni Vlada u ovom momentu nema potpuno precizan podatak o ukupnim troškovima, pošto je ovaj "mega-projekat" podeljen na više faza. Koliki god iznos na kraju bio, njega bi trebalo detaljno saopštiti i obrazložiti poreskim obveznicima - navodi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Marko Milanović iz Fiskalnog saveta, kontrolnog tela koje odgovara Narodnoj skupštini, a zaduženo je za analizu i obezbeđivanje javnosti u vođenju fiskalne politike.

Za razliku od procene troškova, predviđanja predstavnika vlasti o benefitima izložbe su od početka sinhronizovana i svode se na uveravanja da će EXPO oživeti Srbiju, doneti joj ogroman profit i međunurodni ugled. Ipak, dokumentacija do koje je pretragom javnih izvora i po Zakonu o dostupnosti informacija došao RSE daje nešto drugačiju sliku o potencijalima tog projekta.

Da bi gradnja imala ekonomsku opravdanost, studija računa na to da će se nakon izložbe u novoizgrađene objekte u Surčinu preseliti sajam, koji će uz sve dosadašnje sajamske manifestacije, morati da organizuje više događaja, koncerata, konferencija.

Ukoliko se svi ti planovi ostvare, povrat investicije u iznosu od 241 milion evra, koliko je predviđeno samo za izložbene hale, očekuje se za skoro 30 godina, navodi se u studiji. Na osnovu postojeće dokumentacije i izjava predstavnika vlasti može se zaključiti da je preseljenje sajma sa obale reke Save u centru Beograda na novu lokaciju u predgrađu glavnog grada Srbije, bilo u planu mnogo pre dobijanja organizacije međunarodne izložbe EXPO 2027.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati