Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 05. 2024. 18:06 8

Ponoš: Nema budućnosti pod SNS-om, uspeh je da se stane sa proklizavanjem u prošlost

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je povodom plana razvoja Srbije Aleksandra Vučića "Skok u budućnost" da pod ovom vlašću to sigurno ne može da se desi i da bi "uspeh bio da stane sa proklizavanjem u prošlost".

- Odskočna daska za taj skok u budućnost je specijalizovana izložba EXPO 2027 pod inspirativnim nazivom "Igraj za čovečanstvo". Najavljuje da je to projekat od skoro 18 milijardi evra. Svi su izgledi da će neko da se poigra sa toliko para - rekao je Ponoš u intervjuu za slovenački list Delo.

On je istakao da se u Srbiji izgubila granica između politike i kriminala jer su vlast i kriminal "u čvrstom zagrljaju".

- Ministarstva unutrašnjih poslova i državne upave su bili direktno uključeni u izbornu krađu na decembarskim izborima. Otkrivena je najveća ilegalna plantaža marihuane u Evropi pod sponzorstvom državnog bezbednosnog aparata. Sada, dok traje sudski postupak optuženi vlasnik je miljenik režima, a policijskim inspektorima koji su otkrili plantažu ugožena je lična bezbednost - rekao je Ponoš i dodao da građani s pravom mogu da zaključe da policija štiti kriminalce od zakona, a vlast od naroda.

Ponoš je objasnio načine na koji Aleksandar Vučić godinama opstaje na vlasti rekavši da je najvažniji krađa izbora koja je tolikih razmera da mu drugi mehanizmi nisu ni potrebni.

- Medijska dominacija je svakako izuzetno važan mehanizam kojim je Aleksandar Vučić izgradio svoj kult ličnosti u Sbiji. Njegova gostovanja su višečasovna, neograničena, on vodi intervuje sam sa sobom, novinari statiraju postavljajući dogovorena pitanja. Na konferencijama za medije on ponižava i vređa novinare nezavisnih medija. To njegovoj publici prija, tako ih već godinama kultiviše - dodao je Ponoš i nabrojao još i zloupotrebu javnih resursa, korupciju i “veštinu” u komuniciranju sa spoljnim svetom.

Ponoš je spoljnu politiku Aleksandra Vučića ocenio kao privatnu politiku koja nije usmerena na nacionalne interese Srbije.

- Nema tu nikakvih stolica za Srbiju. Samo jedna rotorajuća za Vučića. On se otkotrljava i zavlači pod skute raznih moćnika tražeći podršku sa sebe i nudeći zauzvrat šta kome treba. Kad potroši naklonost nekoga od tih lidera, on se kao osmi putnik seli pod skute negog novog. Tako je posle Merkelove pohitao ka Makronu, posebno od kada ne sme da se grli sa Putinom čekajući povratak Trampa - naveo je Ponoš.

Govoreći o kosovskom problemu Ponoš je istakao da jako dugo traje i u najvećoj meri rešava na pogrešan način.

- Vučić je bio veoma komnstruktivan oko Kosova, dao je skoro sve što je od njega traženo. Zauzvrat je dobio spoljnu podršku sebi. Srbi na Kosovu nisu dobili ništa. Ni Srbija nije dobila ništa, čak ni na putu evropskih integracija. Ustvari dobila je zacementiranu Vučićevu vladavinu. Napravio je ozbiljnu štetu srpskim nacionalnim inetresima - kaže Ponoš.

- Neće biti pomaka dok se rešavanjem tog problema bave ljudi kao što su Kurti i Vučić. Oni nisu napravili nijedan iskren korak ka popravljanju odnosa, ka boljem razumevenju između dve etničke zajednice. Sada imamo situaciju da Kurtijeva vlada zabranjuje čak i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve ulazak na Kosovo. Ulazak srpske robe je odavno zaustavljen - tvrdi Zdravko Ponoš.

Komentarišući novu Vladu Srbije Ponoš je istakao da je sastavljena od ministara koji se samo u javnosti percipiraju kao proruski ili kao prozapadni.

- A, u stvari, ova vlada nije ni proruska, ni prozapadna, ni prosrpska. Ona je ekipica Vučićevih poslušnika sa malo integriteta, puno ambicija i skupih navika - zaključio je Ponoš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati