Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 05. 2024. 15:31 0

"Više od 300 dece je za 12 godina ostalo bez majki"

Više od 300 dece se svakog dana sećaju svojih majki bez kojih su ostali zbog nasilja u poslednjih dvanaest godina. Žrtve su ubijene na najgnusnije moguće načine među kojim je i prebijanje na smrt i raznošenje bombom, a među njima i 15 devojčica, koje je su od života upoznale samo nasilje, navodi se u saopštenju Feride Čustović, predsednice Ženske mreže Stranke slobode i pravde, koje prenosimo u celosti.

- Danas je dan kada kao društvo moramo da se setimo svake žene kojoj nismo pružili zaštitu i koja nije više sa nama. To sećanje treba da bude polazna tačka za strategiju za borbu protiv nasilja nad ženama a koja uključuje predloge koje SSP uporno ponavlja, a to su: Definisanje ubistva žene iz mržnje kao posebno krivično delo; Uvođenje registra nasilnika; Pooštravanje zakonske kazne za nasilnike; Ekonomsko osnaživanje žena uz garantovane iste plate i jednak tretman sa muškarcima.

Samo ako ovo uradimo moći ćemo da pogledamo decu i porodice žrtava u oči i kažemo da nismo zaboravili ni one koje nisu sa nama ni njihovu tugu. Samo ovako dokazaćemo da borba protiv nasilja nisu besmislene reči premijera Vučevića, već opredeljenje društva koje treba da menja vlast koja žene doživljava kao važne samo kada rađaju kako je to novopečeni predsednik lade i rekao dok su mu ministarke aplaudirale.

Danas na Nacionalni Dan sećanja na žrtve nasilja, važno je da na trenutak zastanemo i setimo se svih žena koje su ubijene, jer one nisu broj, one su ćerke, sestre, majke, rođake, koleginice, komšinice... One su imale svoje snove koji su im oduzeti bezumnim nasiljem i zbog svih njih naša je obaveza ne samo da sanjamo društvo u kome su žene sigurne i ravnopravne nego da na njegovoj izgradnji radimo svakog dana - zaključuje Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati