Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

15. 05. 2024. 11:37 2

Raste tražnja za stambenim kreditima

U prvom tromesečju 2024. godine ponovo se beleži rast tražnje za kreditima kod građana, uključujući i stambene zajmove, a podaci Narodne banke Srbije kažu da je od početka godine vrednost odobrenih stambenih kredita porasla za četiri milijarde dinara.

Iako se radi o simboličnom povećanju, može se reći da je trend preokrenut posle duge stagnacije kada je reč o spremnosti klijenata da podižu pozajmice za kupovinu nekretnina, a procenitelj i sudski veštak za oblast nekretnina Milić Đoković za Biznis.rs ocenjuje da je povratak kreditnih kupaca dobra vest za domaće tržište.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije zaključno sa krajem aprila, u našoj zemlji trenutno se otplaćuju 157.622 stambena i kredita za adaptaciju, što je za oko 5.000 pozajmica više nego u januaru. To znači da je došlo do preokreta na tržištu koje već duže vreme beleži stagnaciju tražnje, pa je čak u januaru otplaćivano 152.585 kredita ili stotinjak manje nego krajem decembra 2023. godine.

- Verujem da je određeni broj kupaca ove godine uvideo ono na šta stalno ukazujemo, da cene nekretnina i dalje rastu i onaj ko danas može da kupi 60 kvadrata za godinu dana moći će da kupi 50 - kaže Đoković.

Naglašava da broj novih kreditnih kupaca ipak i dalje nije "značajan“, ali da je njihovo prisustvo na tržištu osetno, pogotovo pošto su mart i april meseci kada promet nekretninama "živne“ posle zimske pauze.

Naš sagovonik ističe da bi situacija sa kreditnim kupcima svakako bila još gora da Narodna banka Srbije nije privremeno ograničila kamatne stope na stambene kredite. Ono što bi sigurno doprinelo bržem povratku kreditnih kupaca, konstatuje Đoković, je poboljšanje uslova pod kojima banke odobravaju pozajmice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Aplauz

Anketa

Da li će Srbija proći grupu na Evropskom prvenstvu?

Rezultati