Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

18. 05. 2024. 17:08 5

Neverovatan razlog zašto nema finansijskog izveštaja Telekoma: Ko još krije svoje rezultate?

Rok za podnošenje finansijskih izveštaja je istekao poslednjeg dana marta, ali kako su prošle godine poslovale neke od poznatih kompanija u Srbiji i dalje je - nepoznato. One su izveštaje dostavili na vreme, ali iz različitih formalnih razloga njihov učinak još nije javno dostupan. I tako će biti sve dok ne vrate ispravljene dokumente.

Forbes Srbija donosi spisak velikih i nešto manjih poznatih firmi čiji izveštaji nisu prihvaćeni iz prvog pokušaja. Razlozi su neobični i reklo bi se - skoro bizarni.

Telekomu fali jedan "papir" - bukvalno

Telekomunikaciona branša, ali i šira javnost, od početka aprila iščekuje da vidi kako je lane poslovao Telekom Srbija. Dani prolaze, ali izveštaj nikako da osvane na portalu Agencije za privredne registre. Vidi se, međutim, da je registrator primetio propust. I ko bi rekao, ova kompanija je poslala prateće napomene uz izveštaj kojima nedostaje - jedna strana.

- Utvrđeni su sledeći nedostaci: Napomene uz finansijski izveštaj nisu pogodne za objavljivanje - stoji u ovom zahtevu Registra finansijskih izveštaja koji je poslat 22. aprila.

- Nedostaje strana 64. Radi otklanjanja nedostataka utvrđenih ovim obaveštenjem, Registar finansijskih izveštaja putem posebnog informacionog sistema obezbeđuje obvezniku pristup zahtevu koji je primljen i evidentiran - dodaje se.

Telekom je u 2022. godini ostvario profit koji ga je svrstao među 10 kompanija sa najvećom dobiti. Još jedan od najvećih "dobitnika" nije još obelodanio poslovanje u 2023. godini. Reč je o MK Grupi.

Kako se vidi iz zahteva APR, ova kompanija nije dostavila valjanu dokumentaciju.

- Obaveštavamo obveznika da dostavljeni zahtev Redovan godišnji finansijski izveštaj i dokumentacija neće biti obrađen i redovan godišnji finansijski izveštaj se neće javno objaviti kao potpun i računski tačan, a propisana dokumentacija kao ispravna, sve dok ne dostavite ispravnu dokumentaciju uz konsolidovani godišnji finansijski izveštaj ili priložite objedinjeni godišnji izveštaj poslovanja uz dostavljeni zahtev - stoji u zahtevu.

Prilično sličan dopis stigao je i na adresu Nelta. Ni ovo preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge nije ispunilo sve formalne zahteve.

- Dostavljeni zahtev neće biti objavljen sve dok se ne dostavi ispravna dokumentaciju uz konsolidovani godišnji finansijski izveštaj ili objedinjeni godišnji izveštaj o poslovanju uz dostavljeni zahtev - piše APR ovoj firmi.

Dostavljači bez glavnog potpisa

Javnost još ne može da vidi koliko je isplativo baviti se dostavom hrane u Srbiji. Odnosno, kako je to bilo lane u slučaju Volta. Finansijski izveštaj nije prihvaćen, niti objavljen, jer nije potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom supotpisnika koji je u tom svojstvu upisan u nadležnom statusnom registru.

- Zahtev treba da potpišu kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonski zastupnik i supotpisnik. Ukoliko postoje objektivne okolnosti koje sprečavaju supotpisnika da pribavi kvalifikovani elektronski sertifikat, u okviru Dokumentacije je uz saglasnost supotpisnika na sadržinu zahteva, potrebno dostaviti i obrazloženje supotpisnika zbog čega nije potpisao zahtev svojim kvalifikovanim elektronskim potpisom - APR opominje ovu kompaniju.

Ni napomene uz izveštaj nisu potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom supotpisnika koji je u tom svojstvu upisan u nadležnom statusnom registru.

Zakonski zastupnici kompanije Wolt u Srbiji su dve državljanke Finske i jedan državljanin Hrvatske.

Knez Petrol i Opposite fashion "promašili" godinu

U slučaju Opposite fashion napomene koje prate finansijski izvšetaj zapravo nisu pogodile isti period za koji je urađen finansijski izveštaj.

- Napomene uz finansijski izveštaj ne odnose se na izveštajnu godinu, odnosno izveštajni period za koji je dostavljen taj izveštaj - upozorila ih je Agencija za privredne registre.

Ova firma je imala problem i sa potpisom koji stoji iza završnog računa.

- Redovan godišnji finansijski izveštaj nije potpisao registrovani zakonski zastupnik, tj. potpisan je od strane drugog lica - primetio je registrator i naložio ispravku.

Identičnu grešku, različite godine u napomenama i samom izveštaju, napravio je i Knez petrol.

- Napomene uz finansijski izveštaj ne odnose se na izveštajnu godinu, odnosno izveštajni period za koji je dostavljen taj izveštaj - istakla je APR.

MPC Holding tražio da im vrate izveštaj

S druge strane, MPC Holding je sam tražio da mu se vrati predat izveštaj kako bi ga ispravio.

- Redovan godišnji finansijski izveštaj je vraćen obvezniku na njegov zahtev radi ispravke podataka - konstatuje APR.

Galens invest, na primer, dobio je dve sugestije. Najpre se traži da dostave ispravnu dokumentaciju uz konsolidovani, ali i godišnji izveštaj. Stigao im je, međutim, još jedan zahtev.

- Uz redovan godišnji finansijski izveštaj dostavljen je objedinjeni Godišnji izveštaj o poslovanju, a nije dostavljena Odluka o spajanju godišnjeg izveštaja o poslovanju i konsolidovanog godišnjeg izveštaja o poslovanju u jedan izveštaj - upozorava registrator.

Firma Greenet je pogrešila u napomenama.

- Računovodstvena regulativa navedena u napomenama uz finansijski izveštaj nije usaglašena sa regulativom koja je označena u dostavljenom zahtevu - uočio je registrator.

- U zahtevu je navedena regulativa Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja za MSP, dok je u napomenama uz fiansijski izveštaj naveden Pravilnik za mikro i druga pravna lica. Ukoliko je računovodstvena regulativa navedena u Napomenama pogrešna, potrebno je da priložite taj dokument sa ispravnom regulativom - zaključeno je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati