Društvo i ekonomija

[ Izvor: Kossev ]

14. 05. 2024. 13:47 25

Podignuta optužnica protiv Gorana Rakića

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv bivšeg predsednika Srpske liste Gorana Rakića, kojeg tereti da nije pravilno dostavio tražene podatke u obrascu za prijavu svoje imovine, dok je bio ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi.

Optužnicu je 2. maja 2024. godine sastavio tužilac Alji Ajdini.

Prema optužnici, navodi se da je Rakić, u svojstvu ministra Ministarstva za zajednice i povratak, sa umišljajem postupio suprotno članu 5 - Zakona o prijavljivanju, poreklu i kontroli imovine visokih javnih funkcionera, prenosi Kossev.

Iako je bio u obavezi da prijavi imovinu u obrascu prijave za to, nije tačno dostavio tražene podatke.

U optužnici se navodi da Rakić u obrascu za prijavu imovine dostavljenom 31. marta 2021. godine nije pravilno dostavio tražene podatke za 2020. godinu, odnosno nije prijavio godišnja primanja ostvarena na radnom mestu pomoćnika u Visokoj Ekonomskoj školi iz Peći i na funkciji u Javnom preduzeću "Standard" u Mitrovici.

Ovim radnjama Rakić se tereti da je izvršio krivično delo iz poglavlja korupcije - "Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovinskog stanja, prihoda, poklona ili druge materijalne koristi ili novčane obaveze".

Za ovo kažnjivo delo zaprećena je novčana kazna i kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

U obrazloženju optužnice se navodi da je Rakić, u izjavi datoj Tužilaštvu, u potpunosti prihvatio izvršenje krivičnog dela i da je spreman da stupi u pregovore za priznanje krivice.

Slično je za "Zakletvu za pravdu" 25. aprila 2024. godine potvrdio i glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prištini, Zejnulah Gaši, kada je sada optuženi Rakić viđen u objektu ovog tužilaštva.

"Zakletva za pravdu" je pokušala da stupi u kontakt sa optuženim Rakićem, ali je on bio nedostupan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati