Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

12. 05. 2024. 13:00 20

U prekršaju ste ako sami SIPATE GORIVO na pumpi?!

Da li gorivo na benzinskoj stanici sipate sami ili čekate prodavca da to učini? Po nekim procenama, ali i rečima prodavaca, 40% naših vozača doliva samostalno, dok ostalih 60% nije sklono samoposluživnju, a ovi koji su u većini formalno pravno postupaju ispravno, navodi se u emisiji SAT na RTS.

Zakon o trgovoni prepoznaje samousluživanja, ali protivpožarni propisi ne! Odnosno, postavljaju preterane zahteve po kojima je potrebno znanje i obuka na nivou lica zaduženog za točenje goriva u rafinerijama.

Da li onda kada dođete na benzinsku stanicu i sami počnete da točite gorivo - pravite prekršaj?

- Zavisi ko tumači propise, Sektor za vanredne situacije MUP kada tumači propise, i uopšte ta branša, oni smatraju to manipulacijom goriva poput onog u rafinerijama i skladištima, što ne postoji nigde u svetu. Samoposluživanje na bezinskim stanicama je uobičajno u svim zemljama Evrope. Ona je kod nas jednim propisom regulisano na takav način da je moguće i dozvoljeno, a drugim propisom zapravo se dovodi u pitanje da li je dozvoljeno vozaču da sam toči gorivo u svoje vozilo. Zato bi bilo dobro da se u nekom narednom periodu to iskristališe i protumači preciznije, jer dovodimo u opasnost i vlasnike benzinskih stanica i potrošače - rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za emisiju SAT.

Zanimljivo je pitanje "šta ćemo onda sa benzinskim stanicama na kojima je predviđeno samoposluživanje, pa i sa onima na kojima nema fizičkog prisustva zaposlenih". Ima ih svuda u Evropi i svetu, ali i sve više kod nas.

Naši propisi dozvoljivaju njihov rad, čak propisuju i potrebnu opremu, video nadzor i sl. i na njima samo kupci mogu da sipaju gorivo. U ovoj neusklađenosti propisa postoji, ipak, neko saglasje, a ono se odnosi na točenje tečnog naftnog gasa (TNG).

- Protivpožarni propisi svrstavaju benzinske stanice u kategoriju veoma opasnih postrojenja poput rafinerije i skladišta. Obaveza obuke, čak zaposlenih točioca je ista kao u ovim postrojenjima što nema nikakvog smisla. Jedino gde je obuka važna i gde vozači ne smeju sami da sipaju gorivo u svoje vozilo je zapravo sipanje TNG. TNG zbog svojih kriogenik karakteristika ima niz opasnosti koji mogu da nastanu i zbog toga je važno da uvek, bez izuzetaka, rade zaposleni na benzinskim stanicama koji su za to obučeni - navodi Tomislav.

S obziram na sve, možemo samo konstatovati da točenje goriva u rezervoar od strane kupca nije zabranjeno.

Štaviše, ovakav način prodaje je i predviđen ukoliko je prodavac obezbedio tehničke uslove i kupac barem može da bude spokojan da je to gorivo legalno i proverenog kvaliteta zahvaljujući sistemu konstantnog monitoringa i programom markiranja derivata nafte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati