Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

23. 04. 2024. 18:22 42

"Vučić pravio cirkus pa morao da ućuti": Regionalni mediji o sednici SB UN

Izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali sve što se dešavalo na toj sednici na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju rada UNMIK-a na Kosovu, poput verbalnog sukoba sa presedavajućom Vanesom Frejzer, kao i prijemu koji je organizovao zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici, preneli su i regionalni mediji.

- Vučić pravio cirkus u Savetu bezbednosti, predsedavajuća lupila rukom po stolu, a onda - morao je da ućuti - naslov je na portalu hrvatskog Jutarnjeg lista. Jutarnji prenosi kako je Frejzer zbog Vučića podigla ton i počela da udara rukom o sto, tvrdeći da je njena zamjenica rekla da je s njim dogovoreno da govori tri minuta, baš kao i kosovska predsednica Vljosa Osmani.

Hrvatska radio-televizija (HRT) prenosi da je Vučić pozvao stalne članice Ujedinjenih nacija da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čije se usvajanje očekuje u maju. HRT, u opširnom članku na svom portalu, piše, između ostalog, da je Vučić na prijemu koji je Stalna misija Srbije pri UN organizovala za stalne predstavnike zemalja članica UN ocenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih tenzija na Zapadnom Balkanu i pozvao članice te svetske organizacije da glasaju protiv.

Sarajevsko Oslobođenje prenosi zapažanje dopisnika Al Džazire Ivice Puljića, koji je prisustvovao sednici, da "lice Aleksandra Vučića sve govori nakon debakla u Savetu bezbednosti".

Naime, Puljić je između ostalog, prenosi Oslobođenje, napisao na mreži Iks: "Lice Aleksandra Vučića sve govori nakon današnjeg debakla na Vijeću sigurnosti. Iza njega ne sjedi ambasador Srbije u UN-u Nemanja Stevanović, koji je sklonjen zato što je kasno otkrio da se priprema rezolucija UN-a o genocidu počinjenom u Srebrenici. Kasno Nemanja do rezolucije dođe".

Podgorička Radio-televizija Crne Gore (RTCG) prenosi da je Vučić izjavio da Srbija dosledno osuđuje "strašne zločine u Srebrenici".

- Dva predsednika Republike Srbije su lično osudila ovo - Boris Tadić i ja. Ja sam posetio Srebrenicu i odao počast žrtvama, 2010. u Skupštini Srbije usvojena je deklaracija koja je osudila zločin u Srebrenici - naveo je Vučić, a prenosi RTCG.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati