Društvo i ekonomija

12. 04. 2024. 20:23 5

Etički odbor: Tužiteljka Bojana Savović nije kršila kodeks

Etički odbor Visokog saveta tužilaštva (VST), koji je ispitivao više prijava (inicijativa) koje je glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović podneo protiv tužiteljke Bojane Savović zbog njenih javnih nastupa, a posebno učešća na tribinama "Proglasa", ocenio je da ona time nije prekršila Etički kodeks, piše Nova.rs .

Ovim je istovremeno isključena mogućnost da se protiv Savovićeve pokrene disciplinski postupak, što je Stefanović takođe inicirao u svojim dopisima koje je slao organima VST.

Stefanović je u više navrata podnosio prijave VST protiv Savovićeve, gotovo posle svakog njenog javnog nastupa, poslednji put u decembru prošle godine, kao i mesec dana kasnije. Etički odbor je još ranije saopštio da u njenim nastupima nisu prepoznali kršenje profesionalnog kodeksa.

Na poslednjoj sednici, na kojoj su razmatrane prijave koje su u međuvremenu prispele, Etički odbor je jednoglasno doneo odluku da u inicijativama Nenada Stefanovića nema osnova za njihovo ponovno postupanje, odnosno izjašnjavanje o onome o čemu su se već jednom izjasnili.

Goran Ilić, javni tužilac Vrhovnog tužilaštva i počasni predsednik Udruženja tužilaca Srbije (UTS) ocenio je za „Novu“ da je Etički odbor VST, svojom poslednjom odlukom „na podrazumevajući način rekao da Bojana Savović, svojim nastupima, nije povredila granice slobode izražavanja javnih tužilaca“.

Podsetimo, Nenad Stefanović, glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneo je protiv Bojane Savović početkom godine čak 11 prijava - sedam disciplinskih i četiri zbog kršenja kodeksa.

Osim što je više puta u medijima otvoreno govorila o problemima u tužilaštvu, Strefanović je posebno mesto u svojim prijavama posvetio učešću Savovićeve na tribinama građanske inicijative „Proglas“, pokušavajući da je optuži za političko delovanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati