Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes ]

12. 04. 2024. 07:03 1

Firme za ketering na BG aerodromu menjaju vlasnike i njihove udele

Istražujući poslovanje privrede relativno lako se može naići na, najblaže rečeno, čudne primere u privrednim registrima. Najpre smo otkrili slučaj kada su dve firme međusobno vlasnici jedna drugoj, a o čemu je Forbes Srbija nedavno pisao, a sada i primer da je firma vlasnik sama sebi, tojest da 95 odsto udela pripada njoj samoj.

Iako pod određenim uslovima nisu protivzakonite, glavni problem je u tome što se ovakve vlasničke konstrukcije lako mogu zloupotrebiti u cilju izigravanja poverilaca i odgovornosti vlasnika. I možda se baš zato i pojavljuju, što sugeriše da je Zakonu o privrednim društvima verovatno potreban "remont“Međutim, u najnovijem primeru, nije iz javno dostupnih dokumenata jasno na osnovu čega je konkretno preduzeće steklo sopstvene akcije, ali se, s druge strane, jasno vidi da je u višegodišnjoj blokadi, da je prečesto poslednjih godina menjalo vlasnika i vlasničke udele, te da bi razlog za ovo mogla biti neka nova pravna gimnastika kako bi se izbeglo plaćanje dugova i obaveza. Najava Er Srbije s jeseni prošle godine da će pod svoje okrilje vratiti ketering, nošenje prtljaga i popravku aviona još nije realizovana, ali zato preduzeće Aerodrom ketering prima sestrinske firme u svoje jato. Prema Nacrtu ugovora o statusnoj promeni koji je potpisan u drugoj polovini februara ove godine, ovom preduzeću pripaja se firma KHASB Food production and services, njena sestrinska firma.

Do ove promene odnosno formalnog spajanja još nije došlo, pošto su i jedno i drugo i dalje aktivna pravna lica, iako bi posle spajanja KHASB trebalo da prestane da postoji, i to bez sprovođenja likvidacije. Kada se pogledaju njihove finansijske performanse, ni jednom ni drugom ne cvetaju ruže. Aerodrom ketering je u 2022. poslovao pozitivno, odnosno ostvario oko 15.000 evra dobiti i ima dobru bonitetnu ocenu kuće u čije smo podatke imali uvid. Istovremeno, KHASB Food production and services je praktično već "mrtva“ firma. U neprestanoj je blokadi već 650 dana, odnosno od 29. juna 2022. i to zbog duga od 10,2 miliona dinara. U pomenutom Nacrtu pominje se da KHASB prenosi u Aerodrom ketering imovinu koju čine potraživanja od oko 10 miliona dinara, ali i obaveze koje su devet puta veće, odnosno 91 milion dinara.

Inače, ovo preduzeće specifično je i zbog činjenice da je svega dve nedelje pre Nacrta ugovora o spajanju promenilo vlasničku strukturu, pa je iz vlasništva izašla firma KHASB DMCC registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a umesto nje vlasnik 95 odsto udela postalo je samo ovo preduzeće, stičući na taj način sopstveni udeo. Drugim rečima, kupilo je samo sebe tako da KHASB Food production ima 95 odsto udela u KHASB Food production. Vlasnik preostalih pet odsto udela je Abahusein Fad Abdulrahman A iz Saudijske Arabije.Forbes Srbija istraživao je šta se dešava sa preduzećem, tačnije preduzećima koja poslužuju hranu na beogradskom aerodromu, a koja su bila poprište privrednih skandala poslednjih godina.

Radnici Aerodrom keteringa su, podsetimo, pre dve godine otkrili kako im poslodavac više od godinu dana nije uplaćivao doprinose za penzijsko i zdravstveno zbog čega su odlučili da štrajkuju. Poslodavac je, međutim, radnike u međuvremenu premeštao iz jednog u drugo svoje preduzeće, da bi ih onda u nekom trenutku i proglasio tehnološkim viškom i otpustio dovodeći na njihova mesta radnike iz Egipta i drugih zemalja. Zbog ovog slučaja vode se i sudski sporovi.

Aerodrom ketering doo osnovan je 2005. godine, kada je ovo preduzeće izdvojeno iz Aerodroma Beograd. Iste godine su vlasnička prava preneta Vladi Srbije, tj. državi koja je 70 odsto kapitala ovog preduzeća preko Agencije za privatizaciju prodala tri godine kasnije. Među dokumentima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre nemoguće je precizno utvrditi kada je i na koji način ova firma od 2008. do danas menjala vlasničku strukturu, ali od 2016. u njoj se pojavljuju Arapi kao vlasnici. Samo u toku 2019. godine ovo preduzeće ima 11 promena registrovanih u APR-u, od kojih se najveći broj odnosi na promene vlasničkih udela, uglavnom među istim vlasnicima.

Prema trenutnim podacima, vlasnici Aerodrom keteringa su HDB group L.L.C. iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata i to 51 odsto i Abahusein Fad Abdulrahman A iz Saudijske Arabije koji je vlasnik 49 odsto udela. Podsetimo, isti čovek je i manjinski vlasnik firme KHASB Food production and services koja bi uskoro trebalo da se pripoji Aerodrom keteringu, prenoseći na nju i imovinu, ali i gotovo 10 puta veće obaveze, što će neminovno pogoršati i ovako nepovoljne finansijske performanse preduzeća. Izuzev ove dve, u rukama praktično istih ljudi, mada ne uvek i identičnih vlasničkih odnosa su i Aerodrom ketering G doo, koji je u procesu likvidacije od januara ove godine. Firma je osnovana 2019. a vlasnici su 95 odsto KHASB DMCC, dok 5 odsto drži Abahusein Fad Abdulrahman A. Iste vlasničke strukture je preduzeće Airport services group, osnovano 2021. godine. I ovo preduzeće je u blokadi više od 600 dana.

Do februara ove godine isti čovek bio je i jedini vlasnik firme Airport Food production, osnovane 2022. godine. Firma se bavi, takođe, keteringom, a njen sadašnji vlasnik je Egipćanin Ahmed Faruk Hasan Goma. Njih dvojica su, međutim, u partnerskim odnosima pošto je Goma i direktor, odnosno zakonski zastupnik u nekim od firmi više puta pomenutog Saudijca. Za razliku od Airport Food production-a, firma Airport logistics doo je u višegodišnjoj blokadi zbog duga od 63,6 miliona dinara. Prema javno dostupnim podacima, ona ima i poreski dug u iznosu od 67 miliona.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati