Srbija

Direktno.rs

03. 09. 2024. 16:22 1

SSP: Zloupotrebe u Jagodini, oštećene osobe sa smetnjama i invaliditetom

- Na osnovu svedočenja ljudi upućenih u proceduru odobravanja prava na tuđu negu i pomoć osobama sa smetnjama i invaliditetom, koji su građani Jagodine, obratili smo se nadležnim institucijama, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje - filijala Ćuprija i Centru za socijalni rad Jagodina, a da bismo proverili tvrdnje da dolazi do zloupotrebe na štetu korisnika - osoba sa smetnjama i invaliditetom - izjavila je predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Jagodini Slađana Veličković.

Veličković je navela da veći broj osoba sa smetnjama nije dobilo nikad pravo na tuđu negu i pomoć, iako ima procenjen invaliditet, kod nekih i od 100 procenata.

Predsednik Izvršnog odbora SSP-a u Jagodini Slavoljub Simić rekao je da sumnja da je tako nešto urađeno da bi te osobe i njihove porodice zavisile od pomoći i uslovno rečeno, povlastica gradske uprave Jagodina.

- Kako nismo dobili potpune informacije, koje bismo mogli da uporedimo i da tako dokažemo ili odbacimo ove sumnje, obraćam se Ministarstvu i zahtevam vanredni inspekcijski nadzor nadležnih institucija koji bi utvrdio da li se ova procedura sprovodila u skladu sa zakonima Republike Srbije, a naročito u poslednjih 10 godina i to za lica godine rođenja od 1990. godine do 2010. godine - zaključio je Simić.

Medijima se obratila i narodna poslanica Stranke slobode i pravde Irena Živković, koja je rekla da - ukoliko se utvrdi da su svedočenja istinita, onda govorimo o teškom kršenju zakona koje je uskratilo osobe sa smetnjama i njihove porodice za, zavisno od procenta invaliditeta, u proseku 150.000 do 300.000 dinara godišnje, a ta svota je svakako mogla značajno da utiče na njihov kvalitet života, a pre svega na bolji razvoj deteta sa smetnjama, pa zato zahtevam da se ove tvrdnje što pre provere.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati