Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

05. 04. 2024. 19:10 2

Roditelji očajni: Državni produženi boravak pun, a privatni je preskup

Počelo je testiranje predškolaca za polazak u prvi razred, a samim tim i trka za produženi boravak jer, nažalost, radno vreme u Srbiji je takvo da roditelji moraju već sada da razmišljaju gde će i kome od septembra ostavljati decu pre ili posle škole, dok ne završe posao. No, kako je trka za besplatnim državnim boravkom gusta jer se prima mali broj dece, ali nema ga ni svaka škola, mame i tate odlučuju se na privatne koji su ove godine skuplji - koštaju čak i do 500 evra. Ali, šta je, tu je, izbora nemaju.

Mama Jelena Janjić iz beogradskog naselja Zvezdara već je u potrazi za produženim boravkom u kom će boraviti njena Maša pre ili posle škole. Njen stariji sin Marko je četvrti razred i on nijedne godine nije uspeo da dobije boravak u školi. Jelena kaže da je svaki put "zakasnila" jer je u školi princip - ko prvi devojci, njegova devojka. Zbog toga je u potrazi za privatnim boravkom, piše Nova.rs.

- I starije dete mi je išlo u privatni boravak i to baš blizu kuće i bili smo prezadovoljni. Dolazili su po njega u školu i vodili ga tamo. Pritom, velika je razlika između privatnog i državnog boravka. Naravno, državni je besplatan, za privatni smo izdvajali moju platu. To nije malo, bez obzira što mi je tada plata bila jako mala. Zaista. Ali je drugačije. Kao da je u vrtiću, samo za stariju decu. Ove godine je taj produženi poskupeo. Zapravo, poskupeo je još prošle godine, tako da ćemo morati da plaćamo 50.000 dinara, ali nemamo izbora - naglašava ona.

Ako na Gugl pretraživaču ukucamo produženi boravak, videćemo da u skoro svakom beogradskom naselju ima po nekoliko. I ne samo u srpskoj prestonici, sve ih je više i u drugim gradovima, a glavni razlog za to je nedostatak mesta u boravcima u državnim osnovnim školama. Posebno su počeli da "niču" prethodnih godina jer roditelji, ako nemaju "baka i deka servis", nemaju drugu opciju osim da dete šalju u boravak. Makar do trećeg razreda. Iz godine u godinu broj ustanova koje pružaju ovu uslugu raste, jer raste i broj roditelja kojima je ona neophodna.

Od prvog do četvrtog razreda

Skoro svaki produženi boravak nudi uslugu čuvanja dece od prvog do četvrtog razreda, a rad je, kako naglašavaju, u malim grupama, što je roditeljima i te kako važno jer deca mogu da završe svoje domaće zadatke.

To, na primer, nije moguće u državnom boravku jer su grupe kao celo odeljenje - od 30 učenika. U privatnom boravku jedan učitelj radi sa petoro – šestoro dece, te je tako individualni rad sa učenikom čest, što je roditeljima posebno drago.

Deca završe domaće zadatke, a onda na "pamt i kreativan način" provedu ostatak dana. Radno vreme boravka je od šest ujutru do šest uveče, prilagođeno roditeljima koji rade od devet do pet.

Cena produženog boravka kreće se od 200 pa do 500 evra, u zavisnosti od toga šta je uključeno u tu cenu - recimo, neki dodatni časovi kao što je engleski, na primer. A pojedini nude i čuvanje dece na dnevnom nivou i ta usluga se plaća oko 3.000 dinara po danu.

Vlasnica jednog beogradskog privatnog prouženog boravka Ljiljana A. otvoreno kaže da je boravak postao unosan posao.

- Ja jesam vlasnica jednog, ali zaista je tako. Produženi boravak je postao toliko čest, mi prosto moramo da pronađemo način da se rzalikujemo od drugih. Naravno, bitno je poverenje roditelja, a ono zavisi od toga ko radi u tom boravku. Naš boravak čine divne učiteljice sa ogromnim iskustvom i naravno, tu su i studentkinje završne godine pedagoških fakulteta koje nisu učiteljice, nego animatorke - kaže ona.

Kako objašnjava, roditeljima je veoma važno da dete završi sve obaveze koje ima u boravku jer će biti kasno kada stigne kući.

Poručuje svim roditeljima da pri odabiru produženog boravka imaju nekoliko stvari u vidu: brojnost dece odnosno kolika je grupa, da li je osoblje kvalifikovano, koliko ima vaspitača, koji su planovi boravka i koliko ih dete ispunjava i naravno, kakav je plan obroka i naravno, koja je cena.

Državni boravak - besplatan, ali nema mesta

Oduvek vlada veliko interesovanje za besplatan produženi boravak, ali u nekim školama nema mesta za svu decu. Najčešći razlog je nedostatak prostora.

Da bi jedna škola imala produženi boravak, potrebno je da za to ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva. Prednost imaju deca samohranih roditelja i primaoci socijane pomoći, a radno vreme boravka je od 7 do 17 časova.

Ipak, ne postoji neko ustaljeno pravilo ko će dobiti produženi boravak pri školi - u nekim ustanovama je princip ko se prvi prijavi, u drugoj samo deca čija oba roditelja rade, a u trećim boravak dobijaju deca koja imaju brata ili sestru u školi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati