Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

04. 04. 2024. 06:43 12

PA ŠTA?! Tri mobilna operatora podigla cene i nikom ništa

Komisija za zaštitu konkurencije već tačno mesec dana ne preduzima nikakve mere zbog istovremenog podizanja cena svih mobilnih operatora u Srbiji. Centar za evropske politike podneo je čak i prijavu Komisiji zbog kršenja prava korisnika, ali još nema nikakvog odgovora.

U prijavi se navodi da su sva tri mobilna operatora u Srbiji u isto vreme podigla cene i to u gotovo istom procentu, što ukazuje na moguće postojanje dogovora među njima, na uštrb korisnika.

Ima nešto trulo u državi u kojoj MTS-ov paket Omorika, Jetelova Go data i neo 4 kompanije A1 poskupe u isto vreme, zaključio je Centar za evropske politike, pa je sastavio inicijativu u kojoj ukazuje da je reč o mogućem kartelskom ponašanju, dogovorenom poskupljenju od 10 do 15 odsto, te da građani nisu mogli da se od povećanja cene zaštite promenom operatora što je zakonsko pravo.

- Dovoljno je samo primetiti da se poskupljenje desilo u neko slično vreme, ovde se sve desilo unutar mesec dana, da je otprilike iste veličine i da postoji odsustvo bilo kakvog drugog racionalnog razloga - rekao je Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike.

Komisija za zaštitu konkurencije nije reagovala ni sama po službenoj dužnosti ni posle prijave. Ona je samo konstatovala da mora da sprovede postupak i da ne može odluku da donese samo na osnovu podataka iz javnosti. Građanima su stvari očigledne.

- Pa da su u dogovoru. Logično, to valjda svi rade da budu u dogovoru. Tako valjda funkcioniše konkurencija danas. Monopol… Bukvalno monopol. Nemate koga drugog da izaberete osim to troje operatera i ko bi bio napovoljniji ljudi bi tog izabrali, a u stvari je sve preskupo.

- Nemamo nikakvog izbora. Prvo, ne znamo šta plaćamo. Ne znamo šta trošimo, ne znamo koliko trošimo. Ne znamo šta plaćamo. Samo znamo kome plaćamo - kažu građani.

Vlada je poslednje tri godine odlagala aukciju za 5G mrežu, kojom bi mogla građanima da omogući niže cene, ukoliko bi na tržište sa tom aukcijom ušao četvrti operator.

- Ako je u pitanju mobilna telefonija, tu imamo jednog dominantnog učesnika i dva manja sa po 20 odsto učešća na tržištu, tako da je to mali broj učesnika za neku, da kažemo uslovno, pravu konkurenciju - smatra Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Međutim, na panelu održanom prošle nedelje u organizaciji Saveta za strane investitore, direktori sva tri operatora su izneli da je tržište u Srbiji zdravo, da je konkurentnost zadovoljavajuća, odnosno da postoji zadovoljavajuća koncentracija tržišta.

- To je kao da se vukovi slože da su jaganjci svi na broju - dodaje Lazarević za N1.

Organizator pomenutog panela, na kome su nastupili direktori tri mobilna operatora, Savet za strane investitore navodi da odluku svojih članica da podignu cene ne može da komentariše jer je reč o pojedinačnim odlukama kompanija članica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati