Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews ]

05. 04. 2024. 07:02 4

Biblioteka pretvorena u dnevnu bolnicu: Sve VIŠE MLADIH obolelo od raka

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od 2012. godine do 2022. godine skoro je dupliran broj obolelih od karcinoma. Tokom 2012. godine u Srbiji je registrovano 24.837 osoba obolelih od raka, dok je 14.020 pacijenata preminulo. Deceniju kasnije registrovano je 41.419 obolelih, dok je 20.767 pacijenata preminulo od raka. Poslednje dve godine broj novoobolelih prešao je 42.000. Sve više mladih osoba se suočava sa tom opakom bolešću. Iako za karcinom važi da je bolest starijih osoba, poslednju deceniju starosna granica se drastično spustila.

Muškarci su najviše obolevali i umirali od raka bronha i pluća, debelog creva i rektuma i raka prostate. Kod žena maligni tumor je najčešće bio lokalizovan na dojci, debelom crevu i rektumu, bronhima i plućima i na grliću materice. Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Milan Žegarac kaže da je nekoliko faktora doprinelo sve većem broju onkoloških pacijenata.

Na genetiku se ne može uticati, ali može na loše životne navike za koje se zna da su faktori rizika za nastanak karcinoma. To su pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, loša ishrana, svakodnevni stres. Ne mora taj stres da bude veliki, ali ako je svakodnevni onda je problem. Dr Žegarac kaže da je dijagnostika danas bolja, ali da se akcenat mora staviti na preventivne preglede i skrining programe.

- U Institutu za onkologiju imamo mnogo pacijenata. Dnevno se obavi 400 zračenja, da se 300 hemioterapija. To je baš mnogo. Pokušavamo da medikalna onkologija radi u dve smene. Međutim, problem nam je srednji kadar, nema dovoljno medicinskih sestara. Nije to problem samo kod nas već u celom regionu - dodaje Žegarac.

Zgrada Instituta za onkologiju postala je tesna da primi sve pacijente. Posebno je problem sa prostornim kapacitetima imala dnevna bolnica gde se prima hemioterapija. 

- Pretvorili smo biblioteku u dnevnu bolnicu i još jedan deo na odeljenju. Tako da sada imamo 30 novih stolica za hemioterapiju. Nastojimo da ta dnevna bolnica radi u dve smene. Zračenje radimo u tri smene. Ima veći broj aparata, ali sada ima više indikacija da se zrače pacijenti - pojasnio je Žegarac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati