Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 03. 2024. 07:22 5

"Ziđin ne radi u zakonskim okvirima": Živković se obratila Ministarstvu

"Tražim da Ministarstvo rudarstva i energetike transparentno i jasno odgovori na pitanje koliko tona koncentrata se dnevno izvozi iz Bora, koji tačno plemeniti metali su sadržani u tom koncentratu i da li je to u skladu sa svim zakonima i Ustavom. Zato sam uputila i poslanička pitanja. Ona na koje odgovore godinama ne možemo da čujemo", izjavila je narodna poslanica Stranke slobode i pravde Irena Živković.

- Znam da je eksploatacija rude neograničena i ubrzana, da iz Bora dnevno ode šest do osam kompozicija sa po 16 vagona koncentrata, a ne finalnog proizvoda i da nema poreza na ekstraprofit, što je protiv svakog interesa države - istakla je Živković i naglasila da "zato i traži da i građani Srbije čuju da Zijin ne radi u zakonskim okvirima, da pogoni i rudnici rade bez zakonom određenih dozvola i studija uticaja na životnu sredinu, ali i da vlast ministarstvu i inspekciji ne dozvoljava slobodan rad u skladu sa zakonima naše države".

- To dokazuju činjenice da je rudnik Čukaru Peki oko godinu dana radio pre nego je zvanično "pušten u rad". Upravni sud je oborio dozvolu za rad rudniku Cerovo, ali on i dalje radi. Javna rasprava o otvaranju novog ležišta "Borska reka" je bila sakrivena i od novinara i od građana Bora iako podrazumeva rušenje gradske mesne zajednice sa rednim brojem jedan - istakla je Irena Živković i zaključila:

- Poslednje analize Instituta za rudarstvo i metalurgiju pokazuju da je u februaru ove godine arsen imao i do 45 puta veću koncentraciju od prosečnih ciljanih godišnjih vrednosti. Tolika izloženost teškim metalima direktno dovodi do povećanja svih oblika maligniteta, na šta je još 2019. godine upozorio i Institut za javno zdravlje Batut, ali ničeg od ovoga nema ni u medijima sa nacionalnom frekvencijom, to ne čujemo ni u Skupštini Srbije, niti od nadležnih ministara. Gospodine Vučiću, i svi ostali koji u u ovom zločinu saučestvujete, odzvanjaće Parlament ovim podacima jer građani Srbije moraju da znaju istinu, a nakon promene vlasti ništa vas neće zaštititi od pravde pred oslobođenim institucijama naše države.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati