Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 04. 2024. 11:45 9

"Dan osoba sa autizmom, Srbija ne zna broj dece sa smetnjama"

Danas je dan osoba sa autizmom, a Srbija ni danas ne zna broj dece sa smetnjama. I ovaj Dan osoba sa autizmom dočekujemo bez Registra osoba sa smetnjama koji je osnov za definisanje strategije i planiranje realizacije svih vidova podrške kao i bez usvojenog Zakona roditelj-negovatelj koji već godinama predlažu razna udruženja i Stranka slobode i pravde, a vlast ignoriše. rekla je Irena Živković, mama deteta sa autizmom i narodna poslanica SSP, čiju izjavu prenosimo u celosti.

- U takvoj realnosti moguće je da "Batut" objavi sraman podatak o samo 157 dece sa smetnjama. Da je neko iz "Batuta" samo prešao ulicu i prebrojao kartone dece sa smetnjama Klinike za dečiju neurologiju, shvatio bi da ih je samo tu nekoliko hiljada, pri čemi svi upućeni u problematiku znaju da je samo osoba sa autizmom najmanje 1% društva, uz stalni porast.

- U takvom društvu deci nedostaju lični pratioci, personalni asistenti i programi za autizam bez kojih je inkluzija samo mrtvo slovo na papiru, porodice nemaju garantovanu finansijsku pomoć, ne postoje ni razrađeni programi za stanovanje uz podršku kao ni mogućnost zaposlenja.

- U protekloj deceniji na ime reforme školstva i pomoć i podrške deci sa smetnjama potrošeno je više od 100 miliona evra, a rezultati su gotovo nikakvi. Jedan od razloga jeste i korupcija, samo u toku jedne godine preko 5 miliona evra namenjenih nejugroženijim kategorijama, među ostalim i deci sa smetnjama, slilo se u privatne džepove.

- Srbija neće biti država svih svojih građana sve dok su osobe sa smetnjama nevidljive. Niko nema pravo da priča o napretku i blagostanju dok živimo u društvu u kome su oni kojima je potrebna pomoć zaboravljeni. Zato i na ovaj Dan osoba sa autizmom kao narodna poslanica, ali i kao Lazareva mama zahtevam hitno uspostavljanje Registra, usvajanje Zakona roditelj-negovatelj i pravnu odgovornost za sve one koji kradu od osoba kojima je naša podrška neohodna - poručila je Irena Živković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati