Srbija

Direktno.rs

13. 04. 2024. 08:10 4

"U vazduhu u Boru imamo ceo periodni sistem elemenata"

Gradonačelniče, kada niste uspeli da ućutkate, obezvredite, proterate, platite ili ucenite sve stručne ljude, rešili ste da ih zastrašite, stoji u otvorenom pismu Irene Živković, narodne poslanice Stranke slobode i pravde, gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiću povodom njegovog zastrašivanja profesorke Tehničkog fakulteta.

- Želim da prvo kao Boranka, a onda kao političar, gradski odbornik i narodnik poslanik, podržim i pokušam da odbranim jednu od retkih stručnih ljudi u Boru koja ne želi da ćuti o bukvalnom trovanju građana Bora i o kršenju zakona Republike Srbije od strane Srpske napredne stranke, a u korist profita - u čije džepove, videćemo kad državne institucije budu slobodne da sprovode zakon.

- Vi ste, gradonačelniče, kao vid zastrašivanja, podneli krivičnu prijavu protiv profesorke Tehničkog fakulteta, šefa katedre za zaštitu životne sredine, gospođe Šerbule zbog "izazivanja panike i nereda", a zato što javno i jasno sme i želi da kaže da u Boru imamo PM čestice koje sadrže ceo periodni sistem elemenata, pa nam sada i radioaktivne čestice fale, što je rekla osvrćući se na dokument čiju verodostojnost nismo potvrdili, a koji ste upravo Vi prezentovali javnosti.

- Vi ste, gradonačelniče, da bi vodili političku borbu sa svojim koalicionim partnerima, SPS -om, pred poslednje izbore, izneli u javnost dokument koji kaže da Zijin traži od Ministarstva dozvolu za izgradnju malog nuklearnog reaktora. Ukoliko neko treba da odgovara za izazivanje panike, onda ste to baš Vi, jer su se Borani zbog toga uznemirili i uplašili, a zato što znaju da, čak i suprotno zakonima, što Zijin traži - to Zijin i dobije.

- Tako imamo gospođu Đedović koja najavljuje otvaranje novog rudnika Zijin Majning u trenutku kada je on već spreman za rad ili gospođu Mihajlović koja "otvara" rudnik Čukaru Peki koji više od godinu dana već uveliko radi. Bez struke i javnosti se prezentuju i usvajaju i studije o uticaju na životnu sredinu, ali i bez potrebe, jer u tom trenutku je sav posao već završen.

- "Zeleno rudarstvo" se u javnosti zove to što prevoze rudu u otvorenim kamionima, pa praškasta materija leti okolo i dovodi do javno iznetih analiza Instituta za rudarstvo i metalurgiju koje kažu da je u februaru arsen u Boru čak 45 puta preko prosečne godišnje ciljne vrednosti.

- Profesorka je, gradonačelniče, samo iznela naučne činjenice koje pitaju i šta znači to "mali nuklearni reaktor", da li to znači da bi ako dođe do problema, ovde bio mali Černobilj, a ne veliki kao u Ukrajini? Vi, gospodine, ovom krivičnom prijavom pokušavate da zastrašite retke kojima čast i struka nalažu da odbiju da se boje. Istovremeno, sa sebe skidate odgovornost za izneto koje nije potvrđeno i za koje Zijin kaže da se nije desilo.

- Razumem da je trenutak tražio da napadnete SPS, pa ste pribegli ovom, mada je pomalo i smešno koliko ste nezahvalni prema svojim "ortacima", jer taj isti Aleksandar Antić, kog optužujete i kažete da mu je samo do fotelje, za Vas je lagao 2019. godine kada je rekao da u Boru nema zagađenja i da ja vodim političke proteste u trenutku kada je arsen imao najviši pik do dana današnjeg. Ostavite struku na miru, obračunavajte se sa svojim "ortacima".

Irena Živković, narodna poslanica i predsednica GrO SSP Bor

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati