Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

30. 03. 2024. 07:57 14

Oko 44.000 građana ostalo bez prava na novčanu pomoć

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti poništio je dva rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i naložio ponovno odlučivanje o zahtevima Inicijative A 11 da im dostave algoritam i izvorni kod sistema "Socijalna karta".

Inicijativa A11 je saopštila da iako je dobro poznato da „Informacioni sistem Socijalna karta“ kojim upravlja to ministarstvo, a aktivan je poslednje dve godine na algoritmu i izvornom kodu, ali od tada ne uspeva da ih dobije na uvid.

- Uvid u način na koji se poluautomatizovano donose odluke o pravima iz socijalne zaštite mogao bi da objasni kako je oko 44.000 najugroženijih građana naše zemlje za dve godine primene zakona ostalo bez prava na novčanu socijalnu pomoć - naveo je A11 a prenosi N1.

U saopštenju se kaže da su "osnovane sumnje da se Informacioni sistem Socijalna karta oslanja na netransparentan, štetan algoritam koji poluautomatizovano, na osnovu oko 135 ličnih podataka iz raznih baza, socijalnim radnicima širom Srbije šalje notifikacije o promenama u statusu korisnika novčane socijalne pomoći“.

Ocenili su da su zbog traljavog uređenja celog sistema i registra Socijalna karta, socijalni radnici često prepušteni rešavanju istemski ograničenih notifikacija bez jasnog, detaljnog uvida u situacije u kojima su pojedinačni građani, korisnici novčane socijalne pomoći. Ministarstvo tvrdi da je kod sistema Socijalna karta od posebnog značaja i zaštićen po Zakonu o informacionoj bezbednosti, kao i da predstavlja poslovnu tajnu, kao i da je „autorsko delo“ zaštićeno Zakonom o autorskim i srodnim pravima.

-  Inicijativa A 11 nastavlja da prati primenu Zakona o socijalnoj karti, iščekujući i odluku Ustavnog suda po našoj inicijativi za ocenu ustavnosti i zakonitosti - naveli su u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati