Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes ]

28. 03. 2024. 10:32 11

MMF opomenuo Srbiju, razlog Ekspo

U saopštenju koje su na sajt MMF-a postavili poslednjeg dana misije, predstavnici međunarodne institucije nisu mogli da se ne osvrnu i na trenutno najveći razvojni projekat ove države - Ekspo 2027. Poruka koju su poslali, kao i pre njih stručna javnost u našoj zemlji, vrlo je jasna – potrebna je veća transparentnost javnih ulaganja.

Svaki dolazak misije Međunarodnog monetarnog fonda radi provere ekonomskog krvotoka Srbije prati isti obrazac. Vlasti požure da prve javnosti objasne šta su gosti videli i gde su pohvalili rezultate domaćina. MMF naknadno plasira svoje viđenje koje daje uravnoteženiji prikaz situacije. Opozicija na kraju komentariše.

- Plan razvoja "Skok u budućnost - Srbija 2027“ predviđa veliko povećanje investicija u javnu infrastrukturu u narednim godinama. Razborito fiskalno upravljanje i srednjoročno planiranje investicija i dalje su od presudne važnosti - navodi se u saopštenju Misije MMF-a.

Bilo da upotrebljenu reč "prudent“ prevodimo kao što je MMF uradio sa razborito ili na neki drugi način, poruka glasi da ovako velika investicija, koja je dosegla 18 milijardi evra, a nema garancija da će tu i stati, ne sme da uzdrma finansije Srbije odnosno budžet, što je uvek najveća briga MMF-a, prenosi Forbes.

- Niske fiskalne deficite treba održavati kako bi se konsolidovala postignuća Srbije u obuzdavanju javnog duga i obnovi spoljnih i fiskalnih bafera. Iako nedostaju delovi ključne infrastrukture, trenutne javne investicije su relativno visoke i svaka dodatna investiciona potrošnja treba da se pažljivo prioritizuje i fazno realizuje, uzimajući u obzir troškove i koristi projekata i šire makroekonomske aspekte - ističe MMF.

Tako je druga poruka da ne bi trebalo ugroziti postignuto i da već puno ulažemo u javnu infrastrukturu, a sve što dalje želimo, treba da pažljivo planiramo, "uzimajući u obzir troškove i koristi projekata“. O koristima projekata kao što je Nacionalni stadion nedavno je svoje viđenje dao i bivši ministar finansija Dušan Vujović ocenjujući da su takvi projekti primereniji zemljama sa značajno višim dohotkom jer se tamo daleko brže isplate. I treća poruka MMF-a oko projekta Ekspo 2027 verovatno je najjasnija.

- Pozivamo vlasti da povećaju transparentnost investicija i da u potpunosti operacionalizuju okvir za upravljanje javnim investicijama koji će postaviti osnove za obezbeđenje kvaliteta investicija - navedeno je u saopštenju.

Ipak, MMF se ne protivi povećanju ulaganja ako to situacija dozvoli. Kako su ocenili da je očekivani deficit budžeta od 2,2 odsto BDP-a u ovoj godini u skladu sa obavezama iz stendbaj aranžmana, ne bi imali ništa protiv da se eventualna bolja naplata poreza od očekivanog i neiskorišćene budžetske rezerve za nepredviđene okolnosti upotrebe za dalje povećanje kapitalne potrošnje. MMF smatra da u toj situaciji može da se ide iznad predviđenog iznosa od 7odsto BDP-a, što se odnosi i na ulaganja u Ekspo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati