Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 03. 2024. 20:47 13

Smrt penzionera u zatvoru: Zaštitnik građana nije video mučenje zatvorenika dva dana pre smrti

Zamenica Zaštitnika građana obišla je KPZ Padinska Skela samo dva dana pre smrti penzionera Stanimira B, i u izveštaju nije notirano da je on mučen i zlostavljan kontinuirano, kao što je navedeno u saopštenju tužilaštva. Prema izveštaju, vidi se da zamenica očigledno nije bila u Odeljenju za prekršaje u kom je bio ovaj čovek.

Stanimir B. je služio kaznu zatvora od 30 dana, a osuđen je zbog bacanja petardi. Nikada nije krivično osuđivan, a ovo mu je bila prva osuđujuća presuda za prekršaj. U Izveštaju o poseti Kazneno - popravnom zavodu u Padinskoj Skeli stoji da je poseta obavljena 2. februara 2024. godine, dakle samo dva dana pre nego što je u tom zatvoru preminuo penzioner Stanimir B. (74) iz Mladenovca. Slučaj zlostavljanja penzionera se ne spominje u izveštaju Zaštitnika građana.

Podsetimo, Tužilaštvo je saopštilo da je Stanimir B. preminuo nasilnom smrću, i da je prethodno kontinuirano mučen i zlostavljan. Obdukcijom je ustanovljeno da je preminuo od posledica unutrašnjih povreda i krvarenja. Njega su, kako se sumnja, danima tukla trojica drugih zatvorenika Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21), mladići u punoj snazi. Osim što su ga tukli, oni su penzionera seksualno zlostavljali drškom od metle i tako mu naneli smrtonosne povrede. Terali su ga i da pije mokraću, navodi N1.

Svakodnevno psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje prema saopštenju tužilaštva, trpeo je pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je nedavno da je suspendovala i udaljila sa posla bivšeg upravnika KPZ-a Padinskoj skeli i još 10 zaposlenih zbog propusta  koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom povodom smrti penzionera. Kako se navodi u izveštaju zaštitnika, cilj posete je bilo praćenje sprovođenja preporuka iz Izveštaja o poseti Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja iz 2021. i 2023.

U timu Zaštitnika građana koji je, kako se stoji, obavio nenajavljenu posetu bile su Nataša Tanjević, zamenica zaštitnika građana i Maja Jović iz Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), odeljenja koje obavlja posete ustanovama. U izveštaju stoji da su obavljeni razgovori sa rukovodiocima pojedinih službi u zavodu, da je ostvaren uvid u releventnu dokumentaciju kao da su obavljenih razgovori sa osuđenim licima koja se nalaze u zatvorskom odeljenju zavoda. KPZ u Beogradu-Padinska Skela je ustanova otvorenog tipa i mere prinude se u ustanovi retko primenjuju, navodi se u izveštaju.

U nalazima tima stoji da u zavodu nije bilo primena mera prinude, a da su tokom prethodne godine evidentirane četiri upotrebe fiziče snage i jedno vezivanje od strane Službe za obezbeđenje, a da se u izveštajima pruža dovoljno podataka o razlozima za primenu mere prinude i načinu primene.

U Izveštaju se spominje jedan slučaj s povredama, i to kod osobe koja se vratila u ustanovu nakon provedenog slobodnog  vikenda. Kod nje su uočene povrede prilikom lekarskog pregleda, a osoba je navela da su nastale usled pada. Lekar u ustanovi je, zbog sumnje da su povrede nanete nasiljem, napravio zapisnik, koji je zajedno sa dokumentacijom dostavljen upravniku, a o tome su obavešteni i tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova. NPM je pohvalio tu proceduru kao primer dobre prakse.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati