Društvo i ekonomija

27. 03. 2024. 10:36 1

Testovi i rešenja sa probne male mature

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja objavio je testove i rešenja sa probne male mature, koju su učenici osmog razreda polagali 22. i 23. marta.

Ove godine najveći broj đaka je za treći test izabrao geografiju – njih 40 odsto (17.968 učenika), a zatim za biologiju – 36 odsto (16.669 učenika), navodi Danas.

Znatno manje učenika se prijavilo za ostala tri predmeta: istorija – 10 odsto (4.465 učenika), hemija – 7,6 odsto (3.593 učenika) i fizika – 6,4 odsto (2.829 učenika).

Đaci će imati priliku da promene opredeljenje što se tiče predmeta koji će kao treći polagati na završnom ispitu od 8. do 11. aprila, od 8 do 15 sati.

Važno je napomenuti da se zahtev za izmenu podataka o izjašnjenju učenika osmog razreda iz kojeg će predmeta raditi treći test na završnom ispitu podnosi neposredno u matičnoj osnovnoj školi, gde se unose i ispravke.

Po isteku ovog roka više neće biti prilike za predomišljanje, a 12. aprila će biti objavljeno konačno izjašnjenje učenika iz kojeg će predmeta raditi treći test na maloj maturi, na portalu Moja srednja škola i neposredno u školi.

Osmaci će završni ispit polagati 17, 18. i 19. juna, od 9 do 11 sati.

Testove i rešenja (*uputstvo za ocenjivanje) sa probne male mature pogledate OVDE.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati