Društvo i ekonomija

[ Izvor: Euronews ]

25. 03. 2024. 11:17 3

Prisustvo oca na porođaju: U Višegradskoj košta 5.000 dinara, a kako je u ostalim porodilištima?

Mnoga porodilišta u Srbiji otvorila su vrata za očeve ili druge članove porodice da prisustvuju porođaju. U porodilištima gde ta usluga nije dostupna kažu da razmišljaju o tome, ali da nemaju tehničkih mogućnosti, jer se više žena porađa u jednom boksu. U većini klinika ta usluga je besplatna, dok u GAK Višegradska kažu da se odlukom UO UKC Srbija ta usluga naplaćuje 5.000 dinara, ali da su podneli zahtev da se ukine plaćanje i da je zahtev u proceduri.

Prisustvo pratnje na porođaju posebno je aktuelizovano nakon izlaska u javnost žena koje su pretrpele akušersko nasilje. Mnoga porodilišta koja su uvela ovu uslugu, kažu da zbog velikog kašlja i gripa trenutno ta usluga nije dostupna, ali čim se situacija stabilizuje ponovo će biti vraćena. 

Da bi prisustvovali porođaju pratnja mora da uradi nekoliko analiza kako bi se izbeglo zaražavanje beba u porodilištima. Uglavnom su to bris grla i nosa, koprokultura, a negativan nalaz ne sme biti stariji od deset dana.

U GAK Narodni front za Euronews Srbija kažu da je kod njih omogućeno prisustvo očeva na porođaju, ali da imaju ograničene prostorne kapacitete. U dva porođajna boksa mogu da pristvuju očevi ili neki drugi pratilac koga trudnica izabere.

- U drugim boksevima je više od jedne žene, te nema smisla da pratnja prisustvuje i drugoj ženi na porođaju. Da bi se prisustvovalo porođaju, neophodno je da pratnja donese sterilne nalaze brisa grla, nosa i sterilnu koprokulturu. Rezultati ne smeju biti stariji od deset dana. To je preduslov, jer ta osoba prolazi kroz celo porodilište - kažu u tom porodilištu.

Direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović kaže da je i u tom porodilištu dozvoljeno prisustvo očeva ili neke druge bliske osobe koju izabere porodilja.

- Odluka UO UKC Srbije je da se ta usluga plaća. Mi smo uputili molbu i zahtev UO da se ta usluga oslobodi plaćanja, i to je sada u proceduri - kaže Stefanović za Euronews Srbija.

U Višegradskoj se prisustvo pratnje na porođaju naplaćuje 5.000 dinara, potrebno je pratnja donese sterilan bris nosa, grla, kao i negativan kovid test.

U Nišu se ta usluga ne naplaćaje, a potrebno je da pratnja prođe "Školu roditeljstva" pri domu zdravlja i da donese sterilne briseve grla i nosa.

U Bolnici  za ginekologiju i akušerstvo KBC Zvezdara dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na porođaju, to može biti partner ili osoba koju odredi trudnica.

U kragujevačkom porodilištu kažu da nemaju tehničke uslove da obezbede prisustvo pratnje na porođaju. Tehničke uslove nema ni porodilište u KBC Dragiša Mišović. Upravnica porodilišta dr Slađana Mihajlović za Euronews Srbija kaže da nemaju prostorne mogućnosti za prisustvo pratnje na porođaju. Navodi da već šest meseci razmišlja kako da se obezbedi ta usluga.

Udruženje građana "Kreni - promeni" predalo je 23. januara Ministarstvu zdravlja Srbije peticiju sa zahtevom da se u svim porodilištima u Srbiji trudnicama omogući prisustvo pratioca na porođaju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati