Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

17. 11. 2025. 07:00 0

Starinsku poslasticu pamte svi iz bivše Jugoslavije: Podseća na oblandu, ali je bolja

Pišinger torta ili kolač, jedna je od onih poslastica koje su naše mame i bake često pripremale. Ova jednostavna kombinacija sastojaka stvara pravo čokoladno zadovoljstvo, sa svilenkastim filom koji se savršeno slaže između hrskavih oblandi.

Ova poslastica potiče iz Beča, gde je Oskar Pišinger, talentovani poslastičar, kreirao ovaj čuveni kolač. Pišinger je nasledio poslastičarnicu od svog oca Leopolda, osnovanu još 1852. godine, i upravo u toj radionici nastala je torta koja nam i danas, 170 godina kasnije, mami vodu na usta.

Originalni recept Pišinger torte ostao je u vlasništvu porodice Pišinger, ali mi vam donosimo jednu staru verziju koja sigurno može da se meri sa originalom.

Sastojci:

– 8 jaja
– 300 gr crne čokolade
– 450 gr šećera
– 250 gr putera
– 1 pakovanje oblandi

Glazura:

– 100 gr crne čokolade
– 3 kašike ulja

Priprema:

Jaja i šećer sjedinite žicom, ne mikserom dok blago ne zapene. Smesu stavite da se kuva na pari, vodeći računa da sud u kome su jaja voda ne dodiruje.

Smesu kuvajte na pari sve vreme mešajući, dok se kristali šećera ne istope, a jaja postanu gusta. To ćete najbolje videti ukoliko povučete varjačom po dnu suda i dno možete da vidite.

Potom dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok se čokolada ne istopi. Smesu ostavite da se ohladi u potpunosti.

Puter dobro umutite mikserom, pa dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila od čokolade. Sve dobro sjedinite mikserom. Fil podelite na četiri jednaka dela, pa filujte oblande. Nafilovane pritisnite nečim teškim, kako bi se bolje zalepile.

Posle najmanje dva sata hlađenja, nanesite glazuru.

Čokoladu otopite sa uljem na tihoj vatri ili pari, pa prelijte pišinger oblande. Ostavite da se čokolada stegne, pa secite na parčiće željene veličine i poslužite.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Isporuka

Zoran Živković [12.11.2025.]




Video dana

Nestabilan oslonac

Anketa

Da li treba pooštriti saobraćajne zakone?

Rezultati