Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

24. 03. 2024. 22:53 9

Utisak: Šema za Generalštab slična kao za Beograd na vodi

"O gradnji na lokaciji na kojoj se nalazi zgrada Generalštaba u Beogradu, oštećana u bombardovanju 1999. godine, prvenstveno treba da se govori iz ugla javnog interesa", saglasni su gosti "Utiska nedelje". Ipak, prema onome što je javnosti za sada dostupno - interesa za građane nema, ocenjuju predsednik Akademije arhitekture Srbije Bojan Kovačević, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i novinar Nemanja Rujević.

Predsednik Akademije arhitekture Srbije je u "Utisku nedelje" rekao da se ministar građevinarstva Goran Vesić "ofirao" kada je rekao da postoji nekoliko firmi koje su zainteresovane da investiraju na lokaciji Generalštaba.

Prema rečima Kovačevića, ta Vesićeva izjava pokazuje da je "neko rekao 'evo tamo može da se gradi'".

- Sve i da nema Generalštaba na tom zemljištu i zaštićenog kulturnog dobra, i Nikole Dobrojevića - ono što je predloženo, što se vidi na renderima Kušnera - neprihvatljivo je za Beograd - naglasio je Kovačević.

- Formom, kapacitetom, namenama… To je van pameti, na tom mestu - to je državni centar Srbije, raskrsnica Kneza Miloša i Nemanjine ulice. Ti blokovi su bili vojni poslednjih 200 godina, od 1836. kad je napravio Knez Miloš kasarnu - dodao je.

Naveo je i da se u tenderu vidi i plan rušenja starog generalštaba u Kneza Miloša, za koju kaže da ima status spomenika kulture.

Kako kaže, javni interes u toj investiciji - nikako ne vidi.

Podsetio je da je on u oktobru 1999. godine u jednom tekstu napisao šta smatra da bi trebalo uraditi sa zgradom Generalštaba.

- Da se veća zgrada koja je manje oštećena, i čija kula sve vreme funkcioniše kao poslovni prostor vojske - da se ona popravi za one pare koje nisu abnormalne, a da se onda manja zgrada koja je više oštećena postepeno sređuje, kako neke stvari idu - kaže predsednik Akademije arhitekture Srbije.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka ističe da pitanje investiranja na zemljištu gde se nalazi Generalštab, neće rešiti ni peticije ni "ovakve emisije" nego, kako kaže - rad na terenu.

On je rekao da su Memorandum koji su predstavili na konferenciji za novinare, a kojim je Vesić ovlašćen da firmi Kušnera da to zemljište u zakup na 99 godina, dobili od izvora Ekološkog ustanka iz Generalštaba.

- Hvala toj osobi koja u ovom trenutku rizikuje da mu dođu i da mu se život pretvori u pakao, jer sigurno traže odakle nama taj dokument - kaže Jovanović Ćuta.

Prema njegovim rečima, u Memorandumu se navodi zakup na 99 godina zakupa a "bilo kad konverzija".

- To znači poklon - kaže Ćuta.

Novinar Nemanja Rujević kaže da je Njujork Tajms u svom tekstu izneo podatak da je reč o besplatnom zakupu na 99 godina i da Srbiji ide 22 odsto profita.

- Šema je slična kao kod Beograda na vodi - ocenio je.

On dodaje da će građani Srbije o planovima za Generalštab biti obavešteni kada sve bude gotovo.

- Kada budemo obavešteni o svemu, tada će sve biti gotovo - kaže Rujević.

- Da je sreće, oko ove stvari ali i drugih stvari, da su ljudi koji su stručni da se time bave. Nas građane treba da zanima je l' to javna stvar i koji je interes za građane - ističe Nemanja Rujević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati