Društvo i ekonomija

D. Ljutić

24. 03. 2024. 06:40 6

Danica Grujičić ili nikad izvini poštovani pacijentu

Danica Grujičić paralelnu zbilju kreira sopstvenim brojkama. Podaci koji ukazuju na probleme u domaćem zdravstvu lekarku Grujičić ne zanimaju. Logika njenog mentora nalaže da se naprednjačka Srbija vidi kao tigar, kako ekonomski, tako i zdravstveni. Međutim, na tom putu joj stoji akušersko nasilje, smrtni propusti u Hitnoj pomoći, ali i Siniša Mali, koji joj se ne javlja na telefon u vezi raspisivanja tendera za resurse u zdravstvu.

Očigledna je njena "moralna obaveza“, kako kaže, da narodu predoči "da je Srbija u poslednjih 10 godina uložila u zdravstvo više nego ikada pre“. Srbija napreduje i u odnosu na druge države.

- Sve ono što je urađeno poslednjih godina u zdravstvenom sistemu Srbije je nešto što zaista obećava da uskoro možemo da imamo najbolji zdravstveni sistem, ako ne u svetu, onda bar u Evropi - navela je Grujičić.

U međuvremenu se nešto dogodilo. Naime, ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da ministarstvo na čijem je čelu šest meseci čeka odobrenje od Ministarstva finansija da raspiše tender za resurse u zdravstvu. Upitana kako je to moguće i da li se u vezi sa tim obraćala direktno ministru finansija Siniši Malom, Grujičić je rekla da jeste, ali da i dalje nema odgovor i da joj se ministar Siniša Mali ne javlja ne telefon. 

Predsednik Odbora Srbija centra za zdravstvo prof. dr Dragan Delić smatra da svi problemi u zdravstvenom sistemu izviru iz toga da "naše društvo nije definisalo svoje prioritete razvoja". Komentarišući izjavu Grujičić da šest meseci čeka odobrenje od Ministarstva finansija da raspiše tender za resurse u zdravstvu, Delić je istakao da tu postoje dve poruke.

- Prvo da ne postoji politička volja da se neke suštinske i bitne stvari u zdravstvenom sistemu promene, druga poruka je ko odlučuje o tome - tvrdi Delić.

Dok Mali ne odgovara na pozive, porodica preminule porodilje iz Leskovca traži odgovornost lekara i sumnja da su komplikacije usled kojih je preminula nastale zbog nemara i nebrige, jer nije imala zdravstvenih tegoba. Prijava akušerskog nasilja koja je pokrenula reakciju javnosti stigla je iz Sremske Mitrovice. Marica Mihajlović je doktora M.M, koji ju je porađao u bolnici u tom gradu 12. januara, optužila za akušersko nasilje i smrt novorođenčeta.

- Doktor me udara i vređa, stiska vilicu, kreću pretnje da će da me udari, da će da mi smrska glavu, vređa na nacionalnoj osnovi - napisala je ona šest dana kasnije, 18. januara, na Fejsbuku.

Povodom izveštaja Komisije za vanrednu spoljnu kontrolu u slučaju porodilje iz Sremske Mitrovice, koja za smrt bebe krivi lekara, ministarka zdravlja je rekla da će tek kada istraga bude završena moći da se objavi šta se dešavalo i kakav je zaključak spoljašnjeg stručnog nadzora.

- Kolege su sjajno uradile posao. Taksativno je navedeno iz minuta u minut šta se dešavalo i kako se dešavalo. Dali su svoje mišljenje da tu nekih velikih grešaka nije bilo, ali tu postoji i taj momenat nasilja koje se opisuje. Ja ne želim da ulazim u detalje niti smem. Kada se završi istraga daćemo zvanično saopštenje - izjavila je Danica Grujičić.

Ministarka zdravlja citiraće Aleksandra Vučića, da 99 odsto ginekologa i akušera radi svoj posao kako treba. Dakle, žene treba da budu zahvalne jer su pre SNS-a redovno umirale na porođaju, sve dok se nije edukovao dovoljan broj lekara u njihovo vreme. Ministarka je tako upozorila da se mora sačekati s konačnim sudom, da stignu svi nalazi i da struka obavi posao. Pozivanje na struku, s druge strane, pokazuje da Grujičić ili nije čula primedbe žena sa svih strana ili je nije briga za njih. Na svaki vapaj pacijenata, Grujičić odgovara: "pustite institucije da rade svoj posao".

Nakon smrti devojke kojoj Hitna pomoć nije pomogla ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić rekla je da je odmah po dobijanju informacija poslala zdravstvenu inspekciju. I dalje ništa, pogotovo ne IZVINITE.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati