Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

20. 03. 2024. 15:49 1

Zatvara se poznati restoran brze hrane u Srbiji

Nad preduzećem Asia Fast Food u vlasništvu kineskog državljanina Kvan Lina, koje ima restorane brze hrane u više gradova u Srbiji, pokrenut je stečaj 12. marta, objavio je Privredni sud u Beogradu.

Zbog duga od 3,5 miliona dinara, što je oko 30.000 evra, preduzeće MMM Lasta iz Beograda podnelo je predlog sudu za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Asia Fast Food koje je imalo devet ogranaka u pet gradova: Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Jagodini i Čačku.

Prema podacima iz zvaničnih završnih računa, preduzeće Asia Fast Food osnovano je pre 16 meseci - u novembru 2022. godine i imalo je svega 14 zaposlenih. Kao osnivač i direktor firme, u novembru 2022, registrovan je kineski državljanin Gaoji Je, pa je vlasništvo i rukovođenje 21. marta 2023. preuzeo državljanin Srbije Uroš Gligorijević, da bi tek 6. februara 2024. i stoprocentno vlasništvo i direktorsku poziciju preduzeo državljanin Kine Kvan Lin.

Poslovni prihodi u 2022. godini bili su 19,3 miliona dinara (oko 165.000 evra), a ostvarena dobit 833.000 dinara (7.100 evra). Obaveze iz poslovanja u istoj godini iznosile su 20,3 miliona dinara (oko 172.600 evra). Preduzeće nema nepokretnosti u vlasništvu. Vrednost zaliha bila je 362.000 dinara, a potraživanja od kupaca u 2022. godini bila su 3,7 miliona dinara. Osnivački kapital je - 100 dinara.

Predlagač stečaja, preduzeće MMM Lasta, registrovana za uzgoj živine, bilo je u poslovnoj saradnji sa Asia Fast Food firmom, jer mu je, kako se navodi u rešenju Privrednog suda, isporučivao robu iz svog asortimana.

- Stečajni dužnik je delimično plaćao račune koje mu je predlagaćč ispostavljao, a u trenutku podnošenja predloga ostao je dužan iznos od 3.513.894,34 dinara. Račun dužnika je u prinudnoj blokadi od 25. decembra 2023, a svoje potraživanje predlagač nije namirio iz sredstava obezbeđenja - menica koje je primio od dužnika, jer je račun dužnika bio u blokadi - stoji u rešenju.

Ovaj poverilac je sudu, uz predlog da pokrene stečajni postupak, priložio i opomenu pred tužbu i 88 računa. Privredni sud je na ročištu 12. marta konstatovao da je račun dužnika u blokadi 8.148.246,22 dinara, i da je blokada trajala 78 dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati