Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

20. 03. 2024. 14:47 2

Nastavlja se RASPRODAJA Laste!

Kako Forbes Srbija saznaje, ove srede je na Beogradskoj berzi prodato više od 16.500 akcija autobuskog prevoznika Lasta. Akcije su prodate po ceni od 583 dinara, pa je kupac ovaj paket platio 9,6 miliona dinara.

Forbes Srbija nezvanično saznaje da je prodavac ovog paketa Grad Smederevo, čime je nastavljena rasprodaja državnog udela u ovom prevozniku.

Podsećamo, nedavno je bilo reči o prodaji akcija Laste koje su u bile u vlasništvu Grada Beograda, a koje je krajem februara, kupio neko sakriven iza kastodi računa Erste banke. Kako je tada objavljeno, iza ovog računa krije se Lastin konkurent preduzeće Strela Ub. Kupovinom akcija Beograda, kupac je stekao više od 11% udela u Lasti, a već je imao više od 4%.

Podaci Beogradske berze pokazuju da se nakon te velike transakcije nastavilo trgovanje akcijama Laste, ali u manjem obimu. Od početka marta, broj prodatih akcija nije prelazio nekoliko stotina dnevno.

Podaci Centralnog registra hartija od vrednosti pokazuju da je u odnosu na kraj februara i kupovinu udela Grada Beograda, Erste kastodi račun povećao svoj broj akcija u Lasti sa 363.826 na 364.717, odnosno sa 15,81 na 15,85 odsto.

Grad Smederevo, prema podacima iz istog registra, do danas je posedovao 15.455 akcija, što čini 0,67 odsto udela.

Ko je kupac danas prodatih akcija, zvanično će se znati za dva dana kada se u Centralnom registru evidentiraju promene vlasničkih udela, a na osnovu današnje berzanske trgovine.

Među državnim institucijama koje su i dalje suvlasnici Laste su Akcionarski fond sa 29,7 odsto udela, Republika Srbija sa 13,77 odsto, PIO fond sa 7,88, Nacionalna služba za zapošljavanje sa 2,74 odsto, RFZO sa 2,63 i opština Stara Pazova sa 0,38.

Uspon Strele

Upućeni izvori Forbes Srbija veruju da bi to mogao da bude Erste kastodi račun, odnosno preduzeće Strela Ub, koje verovatno stoji iza ovog bankarskog računa.

Podsetimo, firme Strela Ub i Strela Obrenovac, kao i Lastra u vlasništvu su Miroslava Nikolića, koji osim ovih firmi ima i koncern Srboeksport.

Strela, koja od pre nekoliko meseci umesto GSP-a saobraća na linijama koje počinju sa "600", prevoznik je čiji poslovni rezultati poslednjih pet godina beleže zavidan uzlet.

Finansijski izveštaji pokazuju da je Strela Obrenovac od 2018. do 2022. godine gotovo duplirala svoje ukupne prihode i povećala neto dobit sa 46 miliona dinara na 186,9 miliona dinara.

Istovremeno, i Strela Ub je od 473,4 miliona dinara ukupnih prihoda u 2018. godini, prema podacima iz poslednjih dostupnih finansijskih izveštaja, došla do 809,5 miliona, dok je neto dobit porasla u istom periodu sa 1,28 na 141,5 miliona dinara.

GSP gubi linije

Odlukom o izmeni i dopuni odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Beograda koju je Privremeni organ grada usvojio poslednjeg februarskog dana, Grad Beograd je podeljen na četiri zone. Pritom, propisano je da GSP-a obavlja saobraćaj u prvoj zoni, odnosno užem gradskom jezgru, a može to da čini i u okviru druge i treće zone.

S druge strane, privatni prevoznici takođe mogu da obavljaju prevoz putnika u Beogradu u prvoj zoni, ukoliko iz nekog razloga GSP to nije u mogućnosti, ali će oni, očigledno, od sada preuzimati saobraćaj u svim delovima prestonice izuzev užeg centra.

U istoj odluci piše da će se privatnim prevoznicima linije ustupati u skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu.

Podsetimo, na osnovu jednog takvog ugovora preduzeće Strela Ub od novembra prošle godine preuzela je od GSP-a Beograd linije sa brojem 600 koje saobraćaju ka Surčinu i selima u ovoj prigradskoj opštini.

Upućeni izvori smatraju da će sličnih ugovora o javno-privatnom partnerstvu biti i ubuduće, odnosno da će Strela osim ovih linija uskoro dobiti mogućnost da vozi i unutar još nekih gradskih ili prigradskih opština u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati