Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

20. 03. 2024. 06:50 8

Bivšem šefu Ane Brnabić posao javne rasvete - dobiće 1,3 miliona evra!

Kompanije koje su istraživački mediji dovodili u vezu sa državnim vrhom Srbije i Mađarske dobile su početkom ove i krajem prošle godine više novih ugovora ukupne vrednosti oko 22 miliona evra za poslove osvetljenja u Srbiji. Za ove poslove sklapaju se javno-privatna partnerstva (JPP) između lokalnih samouprava i privatnih firmi, a najnoviji ugovori objavljeni su na portalu javnih nabavki od početka 2024. godine.

Kompaniji Resalta dodeljen je ugovor za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja u Novom Kneževcu, za koji će dobijati više od deset miliona dinara godišnje tokom narednih 15 godina, ukupno oko 1,3 miliona evra. Resalta iz Beograda je u vlasništvu kompanije Resalta iz Slovenije, čiji je jedan od suvlasnika Mark Krendal, bivši poslodavac bivše srpske premijerke Ane Brnabić, kako je pisala Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

U Užicu, ovaj posao dobili su PLC Internergo kao nosilac posla, plus članovi grupe koju čine Smart Energy Investment kft Beograd i Smart Energy Investment kft Budimpešta. Njihov ugovor, koji će se takođe izvršavati 15 godina, vredan je više od 45.000 evra mesečno, odnosno oko 8,1 milion evra ukupno. Na čelu ogranka mađarske firme Smart Energy Investment u Srbiji nalazi se Obrad Tadić, kako je BIRN pisao – bivši pomoćnik direktora u Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine, piše Nova ekonomija.

I Resalta i Smart Energy Investment su negirale da dobijaju poslove zbog političkih veza. Odluke Grada Užica i Opštine Novi Kneževac o dodeli ugovora objavljene su na portalu javnih nabavki 8. marta. Dva JPP sklopljena su krajem 2023. godine, a odluke o dodeli ugovora objavljene su početkom ove godine. PLC Internergo, kao izvršilac, i učesnici u zajedničkoj ponudi Smart Energy Investment kft Beograd i Smart Energy Investment kft Budimpešta  sklopili su ugovor sa Gradom Valjevom. Njima će biti plaćeno više od 650.000 evra gidušnje narednih 15 godina, što je oko 9,8 miliona evra ukupno. U poslu imaju i podizvođače, kompanije ESCO Elios, Somborelektro i HS Engineering MB.

Kako je pisao BIRN, ESCO Elios povezana je sa mađarskom firmom Elios, čiji je suvlasnik bio zet mađarskog premijera Viktora Orbana. Somborelektro je 2017. godine, prema BIRN-u, pozajmila oko 577.000 evra firmi Prointer IT, koja je vladajućoj Srpska napredna stranka obezbedila infrastrukturu za pozivanje glasača telefonom tokom izborne kampanje.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati