Društvo i ekonomija

[ Izvor: Njujork tajms/N1 ]

18. 03. 2024. 14:03 9

NJUJORK TAJMS OTKRIVA Trampov zet uzima GENERALŠTAB za džabe na 99 godina?

Kompanija Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, dobiće u zakup prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina, bez naknade, i na tom mestu će izgraditi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obeležje i muzej, piše Njujork tajms. Investicija je, kako se navodi, vredna 500 miliona dolara, a država Srbija bi, prema predlogu ugovora, trebalo da dobije 22 odsto profita.

Njujork tajms piše da aranžman za prostor bombardovanog Generalštaba, koji će kompanija „Kušner“ sklopiti sa Vladom Srbije, prati ranije interesovanje Donalda Trampa za tu lokaciju.

Bivši predsednik SAD, podseća američki list, interesovao se za istu lokaciju pre nego što je izabran na funkciju, a posrednik u pregovorima bio je isti čovek koji sada radi sa Džaredom Kušnerom.

Memorandumom između Kušnerovog tima i Vlade Srbije, prostor na kom se nalazi kompleks Generalštaba Vojske Jugoslavije, odnosno nekadašnjeg jugoslovenskog Ministarstva odbrane, a koji je NATO bombardovao 1999. godine, bio bi dat investicionoj firmi gospodina Kušnera u zakup na 99 godina, bez naknade, oktriva Njujork Tajms. Prema nacrtu sporazuma koji je američkom listu ustupio jedan srpski zvaničnik, Kušner bi dobio pravo da na mestu Generalštaba izgradi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obeležje i muzej.

Njujork tajms, međutim, podseća da je 2013. godine, dve godine pre nego što se kandidova za predsednika SAD, Kušnerov tast Donald Tramp u razgovoru sa jednim visokim zvaničnikom srpske vlade, izrazio želju da izgradi luksuzni hotel na mestu Generalštaba.

Tada su predstavnici organizacije Tramp otputovali u Beograd da vide lokaciju, ali projekat nije realizovan pre izbora Trampa za predsednika SAD, kada je položio zakletvu u kojoj se, između ostalog, navodi da neće sklapati nikakve nove poslove sa inostranstvom. Ričard Grenel koga je Tramp svojevremeno imenovao za specijalnog izaslanika za Balkan, tokom mandata bivšeg predsenika podsticao je plan da Srbija i Sjedinjene Države zajednički revitalizuju nekadašnju lokaciju Generalštaba. Grenel se zalagao za korišćenje američkih investicija za transformaciju lokacije u centru Beograda u vreme dok je još uvek bio zvanični diplomata američke vlade 2020. godine, pokazuju transkripti i snimci nekoliko konferencija za novinare Vlade Srbije.

Džared Kušner je rekao da o beogradskom projektu nikada nije razgovarao sa Trampom i da nije bio svestan ranijeg interesovanja njegovog tasta za razvoj lokacije bivšeg Generalštaba.

- Nisam imao pojma da je moj tast bio zainteresovan za taj region, i sumnjam da ima bilo kakva saznanja o ovom dogovoru na kojem radimo - rekao je gospodin Kušner.

Trampovi predstavnici nisu odgovorili na višestruke zahteve Nujork tajmsa za komentar ni o trenutnim poslovima Džareda Kušnera, ni o njegovom prethodnom interesovanju za lokaciju u Beogradu. Grenel je, s druge strane, izjavio da ni on nije imao saznanja o Trampovom interesovanju za lokaciju u Beogradu, pre njegovog predsedavanja.

Ali Grenel sada radi sa gospodinom Kušnerom na novom razvojnom sporazumu i, prema rečima Trampovog zeta, upravo on je bio glavna snaga koja ga je navela da razmotri investiciju u Beogradu.

U svojoj ulozi specijalnog izaslanika tokom poslednje dve godine Trampove administracije, gospodin Grenel je pomogao u podsticanju pregovora o ekonomskom pomirenju između Srbije i Kosova. Veza između Grenelove uloge u nastojanju da se revitalizuje beogradska lokacija dok je bio deo američke administracije, i sada kada je van nje i pomaže Kušneru, otvara, prema oceni američkog lista, nova pitanja o sukobu interesa između njihovih javnih i privatnih uloga.

Kušner je potvrdio da njegova investiciona firma sprovodi posao u Srbiji, kao i projekte luksuznih nekretnina u Albaniji.

Ketlin Klark, profesorka prava na Vašingtonskom univerzitetu u Sent Luisu, specijalizovana za etiku vlasti, ocenila je za Njujork tajms da bi Kušnerov projekat u Srbiji predstavljao sukob interesa, ukoliko bi Tramp na izborima u novembru ponovo bio izabran za predsednika SAD.

- Zabrinutost leži u tome što bi Vlada Srbije mogla da pokuša da utiče na budućeg predsednika Trampa tako što posluje sa predsednikovom porodicom. Na spoljnu politiku prema Srbiji trebalo bi da utiče ono što je u interesu Sjedinjenih Država, a ne bilo kakve finansijske usluge koje dolaze od srpske vlade - ukazala je Klark.

Grenelov predlog iz 2020. godinu o obnovi kompleksa bombardovanog Generalštaba usledio je, prema rečima zvaničnika Vlade Srbije, odmah nakon što je Tramp u Beloj kući ugostio Aleksandra Vučića, predsednika Srbije kada je potpisan tzv. Vašingtonski sporazum sa Beogradom i Prištinom. Grenel je među evropskim diplomatama bio viđen kao neko ko favorizuje sprsku stranu u pregovorima, a u Beogradu je toplo primljen. Izvršio je ogroman pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ukine carine na srpske proizvode, a istaknuti Trampovi saveznici počeli su javno da pozivaju na povlačenje američkih mirovnih snaga sa Kosova. Grenel je imao jednog važnog saveznika na Kosovu, tadašnjeg predsednika Hašima Tačija, koji je kasnije optužen za ratne zločine.

U vreme dok je bio izaslanik za Balkan, Grenel je razvio prijateljstva sa najvišim srpskim zvaničnicima, uključujući Vučića i srpskog ministra finansija Sinišu Malog, za koga su zvaničnici u Beogradu rekli da je imao važnu ulogu u Kušnerovom projektu za Generalštab. Mali nije odgovorio na zahteve Tajmsa za komentar. Grenel je 2021. godine na svojoj Instagram stranici postavio snimak na kojem on i Mali pevaju u prepunom beogradskom klubu. Grenel se vratio u Srbiju i susednu Albaniju nedugo nakon što je Tramp napustio Belu kuću da bi počeo da promoviše razvojne projekte kompanije gospodina Kušnera, uključujući i projekat u Beogradu.

Nacrt sporazuma koji je Tajmsu dostavio zvaničnik srpske vlade takođe precizira opciju formalnog besplatnog prenosa vlasništva nad imovinom na kompaniju gospodina Kušnera, nakon izgradnje hotelskog kompleksa i luksuznih stambenih jedinica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati