Društvo i ekonomija

Direktno.rs

09. 03. 2024. 10:36 3

I treća presuda protiv "Politike" po tužbi Rakića

Viši sud u Beogradu oglasio je "Politiku" krivom po tužbi prof. dr Vojina Rakića, u još jednom predmetu, i to ponovo zbog širenja neistina o njegovom navodnom „lažnom predstavljaju" kao šefa Uprave za Evropu UNESKO katedre za bioetiku, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora Pokreta "Novi 6. oktobar".

Dalje se navodi:

Sud je utvrdio da se Vojin Rakić uvek istinito predstavljao i „Politici“ naložio da objavi Presudu najkasnije u drugom narednom broju novina od pravnosnažnosti Presude. Pošto je sporni tekst objavljen kao udarni članak na vrhu naslovne strane „Politike“, preko gotovo čitave strane, Sud je „Politici“ naložio da objavi Presudu na istom mestu.

U obrazloženju, Sud ističe da je „simptomatično da Politika ne navodi izvor navodno zvanične informacije koju daje UNESKO, što ukazuje da je reč o tendencioznoj i izmišljenoj vesti“. „Njen cilj je“, prema oceni Suda, „stigmatizacija tužioca“:

„Namera je očigledno da se tužilac diskredituje i kao naučnik i kao ličnost navodima da se lažno predstavlja. ... Dodatno se tužilac unižava u spornom tekstu njegovim označavanjem kao `kontzroverznog profesora`, iako je tužilac osoba besprekornog naučnog ugleda i jedan od najcitiranijih naučnika iz Srbije u svetu“, navodi se u obrazloženju.

Takođe, Sud je naložio da „Politika“ isplati tužiocu novčanu kaznu zbog povrede njegovog ugleda i časti.

Kampanja iznošenja neistina protiv Vojina Rakića pokrenuta je u drugoj polovini 2020. godine kada je on izneo dokaze da je tadašnji Krizni štab širio netačne podatke sistematskim umanjivanjem broja obolelih i preminulih od pandemije Kovida-19. Kampanja je pokrenuta u „Politici“, a nastavljena u (drugim) tabloidima, štampanim i elektronskim. Neke od njih („Informer“) Sud je već ranije oglasio u više navrata krivima, a u septembru 2023. i decembru 2023. Sud je doneo još dve presude protiv „Politike“ zbog drugih tekstova koji su bili deo kampanje protiv profesora Rakića - stoji na kraju saopštenja Izvršnog odbora Pokreta "Novi 6. oktobar".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati