Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

08. 03. 2024. 06:09 2

Fabrika proradila još 2022, a svečano otvorena sada

Iako je jagodinska fabrika firme Šibel komponente (Schiebel Components) završena u junu 2022. godine, a proizvodnju je otpočela krajem iste te godine, crvena vrpca na ovoj stranoj investiciji svečano je presečena tek prekjuče - dva dana nakon što je postalo očigledno da Srbija ulazi u novu predizbornu kampanju.

Događaju su prisustvovali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, kao i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. Momirović je ovom prilikom naglasio da je podrška privatnom sektoru prioritet ekonomske politike Vlade Srbije, a da su njeni najvažniji ciljevi "nove fabrike i nova radna mesta".

Šibel komponente su zvanično osnovane 2019. godine, zahtev za subvencije je predala 2021. godine, ali joj državna pomoć koja je odobrena pre skoro godinu i po dana i dalje nije isplaćena. Po tom ugovoru o subvenciji, investitoru još uvek sleduje 317.000 evra.

Prema ugovoru koji je Ministarstvo privrede, na čelu sa tadašnjim ministrom Radetom Bastom, potpisalo sa austrijskim investitorom još 12. decembra 2022. godine - fabrika je morala da se otvori do kraja te godine.

U ugovoru se navodi da Šibel u tom momentu nije imao zaposlenih, da mu je pretežna delatnost proizvodnja elektromotornih aktuatora, da poseduje i pogone u Austriji, a da je u planu da u Jagodini proizvodi aktuatore za tržište Evrope, Azije, SAD i Rusije.

Naime, te 2022. godine je bilo obećano da će u proizvodnom pogonu u Jagodini biti zaposleno najmanje 40 radnika na neodređeno vreme do kraja 2022. godine i da će biti izvršeno ulaganje u materijalna i nematerijalna sredstva Šibela u vrednosti od najamanje 1,85 miliona evra u istom roku, kao i da će vrednost troškova zarada za novozaposlene nakon postizanja pune zaposlenosti iznositi najmanje 528.000 evra.

Šibelu je trebalo da u jednoj tranši bude isplaćen novac, ali se to nije dogodilo do danas. Fabrika je naknadno, dva puta u toku 2022. godine, dopunjavala svoju prijavu za dodelu subvencija, ali ovaj novac ponovo nije dodeljen.

Početkom oktobra 2023. godine, potpisan je aneks ugovora sa Šibelom u kojem su svi rokovi za ulaganje, zapošljavanje radnika i isplatu subvencije pomereni za 30. septembar 2024. godine.

Na pitanje Nove ekonomije zašto fabrika nije dobila subvenciju kada je i planirano, direktor Šibela u Srbiji Gvozden Dželatović naveo je da kompanija nije ispunila stavku iz ugovora o zapošljenju najmanje 40 radnika.

- Ne radi se o preseljenju tehnološkog procesa, već o razvojnim poslovima. Mi proizvodmo elemente koje je matična firma kupovala od trećih lica i za ovakve poslove potrebno je vreme - naveo je on.

Prema rečima Dželatovića fabrika trenutno ima 22 zaposlena radnika a planirano je da se do kraja avgusta zaposli još 18 njih. On je za Novu ekonomiju potvrdio da je pogon fabrike završen u junu 2022. godine i da je proizvodnja počela krajem iste godine. Na pitanje kako firma planira da posluje u narednih godinu dana, Dželatović je naveo da je planiran promet od oko 1,5 miliona evra godišnje.

Kako se navodi u ugovoru, Šibel je u 2020. godini ostvario konsolidovani prihod od oko 11,3 miliona evra i zapošljavao oko 103 radnika u okviru grupacije.

- Schiebel components d.o.o.“ Jagodina je registrovan u Jagodini , a osnovan je 8. jula 2019. godine i u vlasništvu je privrednog društva "Schiebel Antriebstechnik Gesellschaft" iz Austrije i bavi se proizvodnjom elektronskih elemenata.

U Srbiji od 2014. godine posluje i kompanije "Schiebel aktuatori d.o.o.", u vlasništvu iste matične firme.

Prema rečima ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislava Momirovića, u Srbiji je aktivno više od 800 kompanija koje su osnovala pravna i fizička lica iz Austrije. Momirović je na otvaranju fabrike istakao da je za poslednjih 14 godina Austrija investirala u Srbiji oko 3,2 milijarde evra i otvorila i otvorila više od 22.000 radnih mesta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati