Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

07. 03. 2024. 09:01 2

U Srbiji oduzeta 24 automobila, čak i maloletniku

Policija u Zrenjaninu oduzela je automobil "volvo" vozaču (24) koji je upravljao vozilom za vreme isključenja iz saobraćaja i bez vozačke dozvole, a kako su u Ministarstvu unutrašnjih poslova ispričali za portal Nova.rs od početka primene ove kaznene mere, 22. feburara ove godine, oduzeto je čak 24 vozila od učinioca težih saobraćajnih prekršaja.

- Od početka primene mere oduzimanja vozila, 22. februara ove godine, oduzeta su 24 vozila od učinioca težih prekršaja. U najvećem broju većini slučajeva osnov za oduzimanje vozila bili su prekršaji upravljanja vozilom bez vozačke dozvole koja je oduzeta zbog nesavesne vožnje (kaznenih poena), kao i vožnja u vreme trajanja zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom - rekao je za Novu načelnik Uprave saobraćajne policije, pukovnik policija Slaviša Lakićević.

Kako je on istakao, najviše vozila oduzeto je na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd čak šest, na teritoriji Policijske uprave u Šapcu oduzeta su četiri vozila, dok su po dva vozila oduzeta na teritoriji Policijskih uprava u Vranju, Zrenjaninu, Novom Pazaru i Pančevu, a po jedno vozilo oduzeto na teritoriji Policijskih uprava u Valjevu, Jagodini, Kraljevu, Leskovcu, Nišu i Sremskoj Mitrovici.

On je takođe skrenuo pažnju javnosti da je čak 8 učinioca prekršaja bilo mlađe od 25 godina, uključujući jedno maloletno lice.

Podsetimo, kako je MUP danas saopštio mladiću u Zrenjaninu vozilo je uzeto u skladu sa novo merom iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i protiv njega će biti podneta odgovarajuća prekršajna prijava. Saobraćajna policija prilikom kontrole utvrdila je da je sudija Prekšajnog suda ovog vozača u poslednje dve godine čak dva puta pravosnažno osudila ovog mladića zbog činjenja teških saobraćajnih prekršaja.

Prvo oduzet „folksvagen“

Inače, prvi automobil koji je oduzet od strane policije, a po novoj meri zakona, bio je „folksvagen“ kojim je upravljao stariji čovek iz Leskovca. On je tom prilikom učinio teži prekršaj tako što je odbio da bude podvrgnut alkotestiranju. On je bio u prethodne dve godine osuđivan takođe zbog odbijanja alkotestiranja i zbog nasilničke vožnje, jer je vozilom upravljao sa više od dva promila alkohola u krvi.

Kako je portal Nova.rs ranije pisao mera privremenog oduzimanja vozila traje sve dok se ne okonča postupak pred nadležnim sudom.

Tako je prošle nedelje u Novom Pazaru oduzet automobil „audi“ mladom vozaču (22) koji je bez vozačke dozvole i u vreme zaštitne mere zabrane upravljanja vozilo vozio u ulici Stevana Nemanje. Soabraćajna policija tada je utvrdila da je pred Prekršajnim sudom osuđen čak dva puta za teška dela i protiv njega je pokrenut ponovni postupak u nadležnom sudu uz odgovarajuće prekršajne prijave.

Ovo je 18 prekršaja zbog kojih vam preti oduzimanje vozila

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila;

2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate;

3. Prekoračenje brzine za više od 100 km/h u naselju;

4. Prekoračenje brzine za 90 km/h u naselju;

5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni "30";

6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja;

7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača;

8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje;

9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta;

10. Preticanje kolone vozila preko pune linije;

11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije;

12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom;

13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena;

14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja;

15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu;

16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu;

17. Preticanje kolone pod pratnjom;

18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati