Društvo i ekonomija

D. Ljutić

07. 03. 2024. 05:40 4

POSTIZBORNI VAKUUM Kad SNS završava poslove ispod žita

Što je brzo - to je i kuso. A zna da bude i nepristojno. Te dve tužne istine redovno izlaze na videlo u periodu predizbornog vakuuma. Štete već ima, jer je svakome jasno da su manevri koje vlast izvodi ovih dana slaboumni, štaviše bezobrazni i jeftino demagoški. Guraju kojekakve blesave zakone i deklaracije od kojih koristi nema, ali će buduća šteta biti velika. Dok njegovi čauši uredno umaču lepljive prstiće u državni budžet, za to vreme predsednik Srbije Aleksandar Vučić zuji po Srbiji i otvara sve i svašta, a ponešto i drugi - treći put. Obećava brda i planine, pasulj sa slaninom svakom, Evropu, avione, kamione i milione.

Zakoni su pravila koja uređuju državu, omogućavaju normalan i pravedan život za sve, te uređuju sistem tako da svaki njegov deo funkcioniše. Kod nas je, ipak, drugačije. Može se reći da su to prečice i način da se olakša život pojedincima koji se bogate na razne načine, da se ućutkaju ljudi ili da se vlasti omogući da lakše dođe do cilja. Tako ovdašnja vlast koristi postizborni vakuum da do željenog plena dođe ispod žita, sa što manje talasanja od strane sumnjivaca.

Je l’ ostalo još nešto da upropaste? Izgleda da jeste. Zato vlast i neće da besposliči. Nit’ radi parlament, nit’ postoji vlada. Dobro, za vladu još i ima opravdanja, predsednik Srbije ne stiže na posao od silnih gostovanja po televizijama. Jer, država će se urušiti, pa mora neko da je stalno dežuran.

Međutim, što je brzo - to je i kuso. A zna da bude i nepristojno. Te dve tužne istine redovno izlaze na videlo u periodu predizbornog vakuuma. Štete već ima, jer je svakome jasno da su manevri koje vlast izvodi ovih dana slaboumni, štaviše bezobrazni i jeftino demagoški. Guraju kojekakve blesave zakone i deklaracije od kojih koristi nema, ali će buduća šteta biti velika. 

Dok njegovi muljaju ispod žita, uredno umačući lepljive prstiće u državni budžet, za to vreme predsednik Srbije zuji po Srbiji i otvara sve i svašta, a ponešto i drugi - treći put. Obećava brda i planine, pasulj sa slaninom svakom, Evropu, avione, kamione i milione. A, kao po pravilu, stvarnost je sasvim drugačija. Te 2021. meštanima varošice Ušće delovalo je da su uspeli da spreče gradnju mini hidroelektrane na reci Studenici. Međutim, investitor se vratio. 

- Ova vest nas je iznenadila, vrlo neprijatno. Šokirani smo da je to dosta odmaklo. Našli smo i dokumenta četiri meseca posle obraćanja Aleksandra Vučića narodu. Znači, aktivnosti na projektnoj dokumentaciji su postojale -  kaže Goran Nikolić iz Inicijative "Spasimo Studenicu“.

A projekat gradnje MHE "Gradina" je još nekoliko dana na javnom uvidu. Ali, ne u holu, i na panelu, već samo na sajtu Gradske uprave. Jer, kažu iz Odeljenja za urbanizam, i online ispunjava zakonsku odredbu. Nakon toga, sa primedbama, projekat se šalje u Ministarstvo građevine i onda se čeka zeleno svetlo. Goran Nikolić kaže da je Studenica pod zaštitom i države i UNESCO kao deo parka biosfere Golija - Studenica.

- Mislim da pojedinci koriste postizborni vakuum i pokušavaju da proguraju projekte nezakonito, jer, još nema oformljenih ministarstava - rekao je Nikolić.  

U međuvremenu, na sednici Skupštine grada Novog Sada glavna tema je bila gradnja crkve na Limanu, iako je na dnevnom redu bilo 40 tačaka, od kojih su se 24 odnosile na urbanističke planove. Za izgradnju crkve na Limanu pored kupališta Štrand glasalo je 59 odbornika, dvoje ih je bilo protiv, dok 17 odbornika nije bilo prisutno na sednici. Ova sednica je izazvala veliku pažnju javnosti jer se na njoj odlučivalo o izgradnji pravoslavnog hrama na Limanu na livadi kod glavnog ulaza najpoznatijeg novosadskog kupališta Štrand. Oko ovog pitanja se već skoro nedelju dana vodi rat saopštenjima, oglasile su se opozicione stranke, građanska udruženja i pokreti.

A metar rekonstruisanog šetališta u Pančevu koštao je neverovatnih 237.500 dinara, izjavila je Nataša Zečević, predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Pančevu, i dodala da je čitava rekonstrukcija koštala 380 miliona dinara i umesto 180 dana trajala je skoro godinu dana. Da nije bilo nje, vlast bi to pokušala da zataška.

I tu nije kraj postizbornih muljanja režima. GO Pokreta za preokret u Somboru traži hitnu informaciju od gradskih vlasti u Somboru šta se gradi na lokaciji Apatinski put, kod obilaznice, neposredno uz reku Mostongu, jer su tamo građevinske mašine i kamioni, a nema nikakvog obeležja o investitoru, niti o objektu koji se gradi.

Sve to ukazuje da neko ovde ne želi ni zakone, ni državu, ni ustanove, ne želi ništa, on želi da ima potpuno odrešene ruke. I ako mu mi svi to dopustimo, on će širiti taj prostor dalje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati