Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

04. 03. 2024. 18:32 5

Vučićev napad pokušaj diskreditacije Fridom hausa i ocena iz sveta

Srbija je zemlja sa najvećim padom sloboda u Evropi, ocenjeno je u izveštaju Fridom Hausa. Kao autora tog dokumenta predsednik Srbije Aleksandar Vučić označio je programskog direktora Centra za savremene politike Nikolu Burazera, koji za N1 kaže da je to bio pokušaj diskreditacije ne samo Fridom hausa, već svih ocena koje dolaze od strane svetskih organizacija, Evropskog parlamenta i civilnog društva u Srbiji.

Aleksandra Karpi iz međunarodne nevladine organizacije Fridom haus za N1 je ranije rekla da su jedan od razloga za pad sloboda u Srbiji, koji je konstatovan u Izveštaju o stanju političkih sloboda i građanskih prava u Srbiji u 2023. godini, stalni napadi na sve koji se bore za demokratsko društvo u Srbiji. Jedan od poslednjih takvih napada dogodio se u poslednjem obraćanju javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je Nikolu Burazera označio kao autora Izveštaja.

Burazer za N1 ponavlja da on nije sačinio navedeni izveštaj, već da za Fridom Haus radi na drugom izveštaju, koji nije još objavljen.

- Zaista je čudno čuti predsednika Republike da pominje vaše ime i prezime u kontekstu nečega što niste uradili. Izvetaj na kome radim zove se Država u tranziciji, tako da se ovo može tumačiti kao greška u smislu da je neko predsednika pogrešno informisao, a druga mogućnost je da je već postojla ideja da se ja označim kao neko ko je kriv za loše ocene Fridom hausa, samo što su možda poranili pa su me napali za drugi izveštaj, a ne za onaj koji sam ja zaista pisao - kaže programski direktor Centra za savremene politike.

Burazer ističe da je bizarno i da nije prijatno kada vas neko na taj način označi čak i da ste uradili to, a posebno ako nešto niste uradili.

- Ja sam se osetio isto kao da zaista i jesam pisao taj izveštaj, zato što mislim da svrha tog napada nije što u tom izveštaju postoji nešto sporno iza čega ja ne bih mogao da stanem nego je to pokušaj da se diskredituje sam Fridom haus, izveštaj i ocene koje su u njemu date, pošto je čitava ideja da njih piše neki pojedinac iz Srbije, a ne organizacija kao takva. Naravno da ocene određuje organizacija. Ne može pojedinačni autor da određuje kakve će biti ocene za bilo koju državu - objašnjava on.

Dodaje i da je to bio pokušaj diskreditacije ne samo Fridom hausa, već svih ocena koje dolaze od strane svetskih organizacija, Evropskog parlamenta i civilnog društva u Srbiji.

- Momenat koji zabrinjava je da ja, kao neko ko radi u civilnom društvu, jesam u tom smislu bio interensanatan kao meta. U čitavom govoru predsednika se govori da je civilno društvo u Srbiji, koje se finansira sa Zapada, deo nekakve zavere kako bi se napravio pritisak na vlast u Srbiji zarad ostvarivanja geopolitičkih interesa Zapada. To je jako opasna poruka, time ne samo da se pokušava da se diskredituje naš rad, nego nam se crta meta na čelu - ističe Burazer.

To je, kako navodi, nedopustivo ponašanje.

- Kada neko na 25 televizija izgovori vaše ime u kontekstu međunarodnih pritisaka na Srbiju, da ste na neki način neprijatelj Srbije. To zaista nije prijatno i teško je imati jasnu sliku šta to znači u kontekstu bezbednosti i šta nakon toga sve može da se dogodi - kaže Burazer i dodaje da je dobio snažne poruke podrške, koje su bile, kako navodi, veliko ohrabrenje ne samo za njega, već za sve koji se bave ovim poslom.

Ističe da je najveća ironija što se ovakvim nastupima izveštaj za narednu godinu sam piše.

- Ako pogledamo koji su to razlozi zbog čega Srbija nazaduje po gotovo svim pokazateljima demokratije, videćete da su u pitanju odnos prema medijima, civilnom društvu, kvalitet izbora, i imamo jasne pokazatelje da se taj pad nastavlja i u ovoj godini. Taj napad i takve poruke govore bolje od bilo kog izveštaja, kakvo je stanje u državi i sa čim se suočavaju svi koji kritikuju vlast - kaže Burazer.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati