Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 03. 2024. 16:44 13

Brnabić, ostavimo po strani "Hvala, brate Si" propagandu - EU je najveći donator Srbije

"Gospođo Brnabić, ako za trenutak ostavimo propagandu u vidu bilborda sa tekstom "Hvala, brate Si", videćemo da je najveći donator u svim sferama Evropska unija, pa tako i u sferi socijalne politike, videćemo da je za vreme vlasti SNS-a mnogo novca iz EU uloženo za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama, videćemo da su rezultati porazni, pa ne mogu da ne pomislim da su posledica korupcije", izjavila je narodna poslanica Stranke slobode i pravde Irena Živković.

- Samo za reformu školstva, pomoć i podršku deci sa smetnjama, Evropska unija je više od 100 miliona evra uložila od 2008. do danas, dok je samo za projekat uvođenja "pedagoškog asistenta" u školstvo uloženo oko 3 miliona evra, a mi skoro 14 godina kasnije, ne da nismo unapredili tu funkciju, nego smo je i ukinuli za decu sa smetnjama - ističe Živković i objašnjava da "ne možemo govoriti o inkluziji, dok za decu sa smetnjama nemamo pedagoške asistente, nemamo dovoljan broj ličnih pratilaca, nemamo udžbenike i propratni materijal, nemamo dovoljno edukovan kadar".

- Govorimo o deinstitucionalizaciji, a nemamo širom Srbije "Stanovanje uz podršku" i deca sa smetnjama predstavljaju 80% ukupnog broja dece na smeštaju u ustanovama, a tamo su uslovi, najblaže rečeno, nehumani. Većina te dece je isključena iz obrazovnog sistema, veliki broj njih nema rehabilitaciju ni neophodne tretmane, a uprkos zakonskoj zabrani, u ustanove se smeštaju i deca do 3 godine starosti. Razlog velikom broju dece sa smetnjama na rezidencijalnom smeštaju je nedovoljna podrška primarnim porodicama - objašnjava je Živković i zaključuje da "Srpska napredna stranka već dugo odbija Zakon roditelj-negovatelj koji Stranka slobode i pravde predlaže kao primarnu podršku porodicama", kao i da zbog svega navedenog smatra da "svi tokovi novca u ovoj sferi nakon smene ove vlasti moraju biti istraženi", kao i da država tada "napokon mora stati uz najugroženije".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati