Društvo i ekonomija

D. Ljutić

01. 03. 2024. 16:31 32

A, šta im to fali? Posle breskvi i šljiva, VRAĆAJU i krastavce iz Srbije

Afera sa krastavcima je samo jedna u nizu koju je Srbija imala u trgovini sa Hrvatskom. Pre toga hrvatski carinici su sprečili uvoz šljiva iz Srbije, a pošiljku uništili zbog prisustva pesticida hlorpirifosa. U čipsu koji je proizveden u Srbiji, utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida a prošle godine je Hrvatska prijavila da je tovar breskvi iz Srbije potencijalno rizičan. Postali smo deponija za neutrošene zalihe nedozvoljenih supstanci u EU. Uvoze se proizvodi koji su tamo davno ukinuti. Trenutno se ne zna šta od zaliha ima i koliko godina će se to prodavati na crno. Multinacionalne kompanije su sve ono što više nisu stavili na tržište u EU doneli u Srbiju jer im je dozvoljen nekontrolisan uvoz.

Put od njive do trpeze u mnogim zemljama prolazi kroz gusto "sito i rešeto" nadležnih službi. Da u Srbiji i nije baš sve tako, pokazuju sve češća vraćanja voća i povrća, ali i hrane sa graničnih prelaza. Razlog je često isti - prekomerna upotreba sredstava za zaštitu bilja ili ostaci nekih opasnih i kancerogenih materija, koji ne bi smeli da se nađu u hrani.

U izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) o "Bezbednosti hrane u Srbiji" za 2023. godinu, tvrdi se da se "kontrola hrane ne sprovodi u kontinuitetu". Navodi se i da se obaveštenja o otkrivenim prevarama u vezi sa hranom objavljuju na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije, ali i da se "brzo brišu". Kako navode stručnjaci, kada se voće naprska lošijim preparatima, ono može da se jede tek posle skoro mesec dana. A kad voćaru "naleti" kupac, on nema vremena da to čeka, pa otuda ne čudi što srpskim poljoprivrednicima vraćaju voće i povrće sa granice. Tako je nedavno zaustavljena pošiljka krastavaca za Hrvatsku. Kako izveštavaju iz evropskog sastava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF), u pošiljci pasterizovanih krastavaca iz Srbije otkriveni su ostaci pesticida metalaksila.

Povrat robe iz Srbije ne odnosi se samo na hranu, već i na druge proizvode kao što su papirne slamčice ili alkoholna pića. Iz tog razloga, građanima posledično deluje da nije retko da sa srpskom robom nešto nije u redu, te se opravdano pitaju koliko su bezbedni proizvodi koje svakodnevno kupuju.

Da do ovakvog ishoda može doći zbog korišćenja zabranjenih aktivnih supstanci, upozoreni su od strane stručnjaka i Ministarstvo poljoprivrede i sama ministarka Jelena Tanasković, ali su alarmi ignorisani. Inače, ubrzo nakon "ustoličenja“ Jelene Tanasković u ministarsku fotelju, usledili su protesti nezadovoljnih poljoprivrednika, potom navodni dogovori, pa svinjska kuga i ponovni protesti. Sada će njen rad biti upamćen i po zatrovanom voću i povrću. Naime, Jelena Tanasković je dozvolila interventan uvoz i upotrebu zabranjene aktivne supstance hlorpirifos, koja u Srbiji odavno nije u upotrebi. Deo te supstance je nesumnjivo završio u voćarstvu, a nije bilo tome namenjeno.

Srbija je tako postala deponija za neutrošene zalihe nedozvoljenih supstanci u EU. Shodno tome, scenario vraćanja robe je repriziran, a javnost se pita šta će biti sa zatrovanim voćem, kao i da li Srbiji preti opasnost od zabrane izvoza u Evropsku uniju? Sve što nije u skladu sa dogovorenim uslovima isporuke, kao što su količina pesticida ili kvalitet i vreme isporuke robe koja se izvozi, negativno utiče na reputaciju zemlje.

Rezultati kontrole u Srbiji treba da se usaglase sa kontrolom zemlje u koju se izvozi. Upravo da ne bi došlo do povraćaja zbog kog bi se gubilo poverenje na međunarodnom tržištu, a samim tim i određeno tržište. Jasno je da ako do toga dođe, kupac će biti orjentisan na drugog ponuđača a nama ostaje bruka i sramota.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati