Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mašina ]

25. 02. 2024. 07:00 6

Urbanistički planovi u Srbiji nevidljivi za javnost

Kolektiv "Ministarstvo prostora" objavio je na svom Fejsbuk profilu informaciju da od 2022. godine Centralni registar planskih dokumenata nije dostupan.

Reč je o Registru, odnosno platformi na kojoj se nalaze svi urbanistički planovi u Srbiji, javna baza planskih dokumenata.

Kako se navodi iz ovog kolektiva, upućen je zahtev Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), gde je Registar bio dostupan poslednji, ali je nestao nakon hakerskog napada na sajt RGZ-a.

Iz RGZ-a je rečeno da se Registar nalazi kod Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije, koja ne postoji, i koja je do novembra 2023. morala biti oformljena prema izmenama Zakona o planiranju i izgradnji.

Prema Zakonu, Registar bi trebalo da bude dostupan kod nadležnog ministarstva koje je u obavezi da vodi Registar dok se Agencija ne oformi.

- Ipak, nema ga ni tamo - kažu iz Ministarstva prostora.

Nema ni starih ni novih dokumenata

Pored toga što je Registar uređen zakonom, postoji i podzakonski akt, odnosno vrlo temeljan pravilnik koji propisuje i kako i šta on treba da sadrži, kao i način njegovog vođenja i održavanja.

Registar treba da sadrži i planska dokumenta koja su nastala i pre nego što je on nestao u hakerskom napadu, i ona nastala pre nego što je menjan zakon, i dokumenta koja su nastala pre promena na sajtu RGZ - ali i nova planska dokumenta, sva ona koja su donošena nakon što je registar nestao.

Lokalne samouprave objavljuju nepotpune informacije o planovima

Planove koje sadrži Registar treba da objavljuju i lokalne samouprave. Problem je u tome što neke lokalne samouprave planove objavljuju, a neke ne, a često informacije nnisu potpune.

Službeni glasnik, u kome se planovi takođe objavljuju, nije otvoren za javnost, jer se pristup njemu plaća.

Bez centralnog registra nemamo uvid ni u preko 60 detaljnih urbanističkih planova koji se objave samo u Beogradu na godišnjem nivou.

Ministarstvo prostora je od Ministarstva građevinarstva tražilo odgovor na pitanje šta je s registrom. Kako navode, nisu dobili odgovor.

Ministarstvo prostora je kolektiv koji postoji od 2011. godine. U nastanku organizacije, fokus je bio na neiskorišćenim javnim prostorima, koji su propadali, a imali su potencijal da građanima pruže mnogo više. Jedan od suosnivača je i Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati