Beograd

Direktno.rs

15. 11. 2023. 11:12 1

"Preispitati sve urbanističke planove koji su protiv interesa Beograđana"

"Aktuelna beogradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Šapićem svesno je stvorila mogućnost da se atraktivno gradsko zemljište u potpunosti stavi u funkciju sumnjivog kapitala i građevinske mafije", navodi se u saopštenju beogradskog odbora Srbije centar, koje prenosimo u celosti.

"Brzim izglasavanjem u Skupštini novog Zakona o planiranju i izgradnji i odlaganjem usvajanja Generalnog urbanističkog plana Beograda (GUP) stvoren je pravni vakuum za realizaciju nakaradne SNS/SPS vizije razvoja Beograda - izgraditi što više kvadrata na što manjem prostoru, ne mareći za infrastrukturu i kvalitet života stanovnika.

Predlog GUP više je nego nefunkcionalan kada je u pitanju kvalitet života u prestonici, a izgradnja komunalne i saobraćajne infrastrukture u potpunosti je zanemarena. Neprihvatljiva je u tom smislu i izgradnja metroa, koji bi bio u funkciji naselja "Beograd na vodi", a ne većine Beograđana, kao i projekta izgradnje nacionalnog stadiona i sajma za potrebe Expo izložbe 2027. godine. Ali ni takav nije usvojen, jer je trebalo isključiti građane i njihove interese iz čitavog procesa.

Kako bi stvorili privid legalnosti u stvorenom pravnom vakuumu, nadležni su se pozivali na drugi dokument po važnosti - Plan generalne regulacije, ali i na pojedinačne urbanističke projekte. Ono što se stvarno dešava u ovom poigravanju sa vladavinom prava je prilagođavanje "investitorskoj gradnji", a nasuprot interesu i potrebama većine građana.

Pojedini delovi ovih dokumenata nižeg reda nekonzistentni su u tekstualnom i grafičkom delu, te sa pravom stvaraju bojazan od namere da budu pogrešno i zlonamerno tumačeni i zloupotrebljeni. Primeri takvih namera svakodnevno se pojavljuju u javnosti - poslednji su ideja da se sruši zgrada Pošte na Savskom trgu i park kod hotela Bristol.

Srbija Centar se na svaki mogući način zalaže da se preispitaju svi urbanistički planovi i na njima zasnovana rešenja koja su protiv interesa Beograđana. Beogradom više nikada ne sme da upravlja politička klika spregnuta sa organizovanom grupom vlasnika sumnjivog kapitala. Beograd zaslužuje pravdu i dostojanstven život!", zaključuje se u saopštenju beoogradskog odbora Srbije centar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Zvali su ga Maradona

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati