Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 02. 2024. 11:41 16

Brnabić u sukobu s realnošću radničkih prava

"Dok hiljade građana Srbije napuštaju zemlju zbog niskih plata u potrazi za boljim životom, premijerka u tehničkom mandatu, Ana Brnabić, nastavlja da briljira i privlači pažnju javnosti svojim izjavama o zloupotrebama bolovanja. Ona tvrdi da se ovim problemom mora ozbiljno pozabaviti jer bi, u suprotnom, kako kaže, 'investitori mogli početi da odlaze, a novi neće hteti da dolaze'", piše u saopštenju Sindikata udruženih radnika "Sloga".

- U zemlji gde su najveći strani investitori firme za motanje kablova, od dolaska Srpske napredne stranke, jedini uslov njihovog prisustva je jeftina radna snaga i vrlo sumnjive subvencije koje im država dotira - ističu iz "Sloge".

- Predsednica Vlade, Ana Brnabić, dobro zna da je to jedini način da se, na osnovu populizma i propagande o otvaranju fabrika, koliko toliko zaposli narod da radi za neku crkavicu; međutim, trebalo bi da je bude sramota što direktno u najnegativnijem kontekstu utiče na zdravlje građana Srbije i direktno vrši pritisak na radnike - kaže Željko Veseselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Veselinović povodom najave uvođenja elektronskog bolovanja (e-bolovanja), zahteva od premijerke da ne vrši pritisak na bolesne radnike jer je to krajnje neumesno.

- Radnici nam umiru za mašinama, brutalno ginu na radnim mestima, niko od poslodavaca ne odgovara, a ona bi da nastavlja da eksperimentiše sa digitalizacijom, koja joj očigledno ne ide od ruke, što smo videli do sada više puta, od hakerskog napada na informacioni sistem u JKP Energetika Novi Sad, sisteme Republičkog geodetskog zavoda, do nedavnog pada sistema u EPS-u, koji je bio u totalnom rasulu i kolapsu - ističe Veselinović.

- Zato, i kao sindikat tražimo od premijerke da se više ne bavi digitalizacijom bolovanja, jer zbog njene ukupne dosadašnje "stručnosti" bojimo se da bi se i lični zdravstveni podaci (istorija bolesti) radnika mogli naći na meti zloupotreba, što bi bilo nezamislivo loše po pitanju zaštite osnovnih prava i sloboda građana, a posebno njihovog prava na zaštitu podataka o ličnosti - zaključuje se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije "Sloga".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati