Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nezavisnost.org ]

22. 02. 2024. 07:03 3

Srbi idu u pečalbu, a naša zemlja puna stranih radnika

U našoj zemlji je velika potražnja za radnicima, te su tako već pristigli građevinci iz Turske, vozači iz Šri Lanke, dostavljači sa Kube i drugi stranci različitih zanimanja. Angažovano je i dosta Nepalaca, Indijaca, Pakistanaca, a od skoro i državljana Šri Lanke. Oni iz Kine i Rusije su mahom IT inženjeri.

Prema podacima Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, od početka primene Zakona o zapošljavanju stranaca u novembru 2014. godine, broj izdatih dozvola za rad kretao se oko 6-12 hiljada, sve do 2020. godine kada je skočio na 23.000.

Intenzivan rast je nastavljen, tako da je prošle godine, prema podacima Ministarstva za rad i zapošljavanje, do 8. decembra stranim licima izdato 48.846 dozvola za rad.

Strani dolaze, domaći odlaze

Trend zapošljavanja stranih radnika ide pod ruku sa odlaskom domaćih.

Prošlog avgusta načinjene su izmene i dopune Zakona o zapoljšavanju stranaca, kojim je umnogome pojednostavljena i olakšana procedura zapošljavanja stranaca. Ključna novina tog zakona, čija je puna primena počela 1. februara, jeste uvođenje jedinstvene radno-boravišne dozvole i potpuna digitalizacija tog postupka, piše na sajtu sindikata Nezavisnost.

Stručnjaci su tada upozorili da se Srbija očigledno strateški opredeljuje za uvoz jeftine radne snage, umesto za poboljšanje radnih prava svojih građana.

- Ovo samo pokazuje koliko je država nezainteresovana da ulaže u domaću radnu snagu kako ne bi postojao konstantni i veliki odliv radne snage u Evropsku uniju i druge države - rekao je tada Mario Reljanović, iz Instituta za uporedno pravo.

Traženi i inženjeri i zanatlije

Srbija će u narednih godinu do dve dobiti prvu preciznu listu deficitarnih zanimanja. Sajt Forbes Srbija ocenio je da će namena tog spiska biti "gašenje požara" i podseća da Zakon o zapošljavanju stranaca predviđa "potrebu za otkrivanjem poslova koje nema više ko da obavlja".

Tim zakonom predviđeno je da strani državljani koji poseduju tražene kvalifikacije neće morati da prolaze test tržišta rada i čekaju odobrenje Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na listi poslova koji će i u 2024. biti najtraženiji su stručnjaci iz IT sektora, mašinski i elektroinženjeri, kao i zanatlije, vozači i prodavci.

Prisutan je izražen deficit zanatlija svih profila, počev od oblasti građevinarstva do ugostiteljstva.

Nedostaju tesari, automehaničari, kuvari, konobari i frizeri.

IT sektoru sada nedostaju programeri koji će se baviti razvojem veštačke inteligencije koja postaje globalni interes svetske ekonomije i kapitalna investicija.

Zbog defecita radne snage, ekonomisti najavljuju rast plata, jer su, kako kažu, poslodavci primorani da se bore za sav preostali kadar na tržištu Srbije.

Gašenje požara

Na pitanje da li se identifikovanjem deficitarnih zanimanja može uspešno "gasiti požar" zbog manjka radnika, predsednica UGS "Nezavisnost" Čedanka Andrić za sajt Nezavisnost je rekla:

- Čim imate požare, znači da neke stvari kao država niste dobro uradili. Znate da godinama unazad govorimo da će politika niskih zarada oterati naše ljude iz Srbije i to se i desilo, tako da pomalo i vređa inteligenciju čuđenje poslodavaca i izvršne vlasti kako smo ostali bez kvalifikovane radne snage. Pa šta su mislili da će se desiti?

Andrić dodaje i da se mora "posebno pratiti angažovanje radnika iz inostranstva na sezonskim poslovima i zloupotrebe različitih agencija koje ih dovode kako ne bismo imali trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije, za nas potpuno neprihvatljive pojave".

Kako se navodi u tekstu, prema demografskim prognozama, populacija u Srbiji će se do 2060. godine smanjiti za najmanje 850.000 stanovnika.

Pa ipak, demografski gubici postoje i zbog odlaska radnika u inostranstvo na rad, pretežno zbog boljih zarada i uslova rada.

- Migracija radne snage je globalna i nije novost da će poslodavci angažovati strane radnike tamo gde imaju deficit domaće radne snage, ali ono šta se takođe dešava je da poslodavci u svojoj pohlepi za profitom otpuštaju domaće radnike i angažuju strane kako bi smanjili troškove poslovanja. Ti ljudi onda rade za mizerne zarade i žive u nehumanim uslovima. Kao što želimo da naši radnici u inostranstvu rade u dostojanstvenim uslovima, prirodno je za sindikat da se zalaže da radnici iz inostranstva koji rade kod nas imaju dostojanstvene uslove i zaradu - naglasila je Čedanka Andrić za sajt Nezavisnost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati