Društvo i ekonomija

[ Izvor: RSE ]

19. 02. 2024. 09:12 5

Mesta bez interneta u digitalizovanoj Srbiji

Optički kabl za brzi internet još nije došao do kuće Ivice Jeremića iz Selevca u centralnoj Srbiji. Ovaj poljoprivrednik iz sela nadomak Smederevske Palanke internet konekciju ima na pametnom telefonu, ali, ne zna da ga koristi.

- Znam da uzmem mobilni, da se javim i pozovem, ovo drugo ne znam. Mi u 65 godina preko interneta da nešto tražimo, teško - priča za Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, petina seoskih domaćinstava u Srbiji je bez pristupa širokopojasnoj mreži, koja omogućava brzu internet vezu.

Računar nema trećina njih.

Koliko domaćinstava u Srbiji ima internet?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku internet je više zastupljen u domaćinstvima po gradovima, nego onima na selu. Kako dokazuju cifre, u većim gradovima u Srbiji u 88,9% domaćinstava ima internet, dok u selima ukupno 79,8% domaćinstava ima internet.

Da je Srbija zabeležila "značajan uspeh" uvođenjem elektronskih usluga koje olakšavaju svakodnevni život građana, tvrdi premijerka u tehničkom mandatu, Ana Brnabić.

Na forumu Svetskog samita Vlada u Dubaiju 13. februara, Brnabić je istakla da je Srbija za osam godina došla do toga da ima "skoro potpuno elektronsku upravu".

- Zahvaljujući elektronskoj upravi, tehnologiji i digitalizaciji, možemo i treba da budemo dostupni našim građanima 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini - izjavila je premijerka.

Koliko domaćinstava u Srbiji ima digitalne uređaje?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u primetan je pad posedovanja digitalnih uređaja u Srbiji. Naime, u 2023. godini mobilni telefon je koristilo 94,4% stanovništva, dok je samo godinu dana kasnije taj procenat bio veći - 95,2%. Kada govorimo o posedovanju personalnog računara, takođe imamo pad. 2023. godine ukupno 75,9% građana Srbije ima personalni računar, dok je samo godinu dana ranije procenat onih koji poseduju ovaj digitalni uređaj bio veći - 77%. Kada su u pitanju laptopovi, u 2023. godini njega je posedovalo 55%, dok je samo godinu dana 56,1% građana imalo laptop.

"Ne može krava da se muze preko mobilnog"

Na državnom digitalnom servisu eUprava se, na primer, podnose zahtev za izdavanje lične karte i drugih dokumenata.

Istovremeno, Ivici Jeremiću iz Selevca, kao i ostalim meštanima bez brzog interneta, pristup eUpravi je gotovo nemoguć.

Jeremiću je, kako naglašava, jedan od ključnih problema što ne može sam da koristi eAgrar, servis Ministarstva poljoprivrede.

Od prošle godine je namenjen poljoprivrednicima za digitalno vođenje gazdinstava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati