Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

14. 02. 2024. 19:52 33

Tabaković za visoke cene krivi trgovinske lance

Na predstavljanju Izveštaja o inflaciji guverneka Narodne banke Srbije Jovanka Tabaković izjavila je da je nerealno očekivati iste cene u Srbiji i drugim zemljama. Pozvala je trgovce da imaju odgovoran i častan odnos prema kupcima, a Komisiju za zaštitu konkurencije da suzbije monopol.

Guvernkerka Narodne banke Srbije je na predstavljanju Izveštaja o inflaciji rekla novinarima da je NBS pokrenula pitanje visine marži u maloprodaji zbog toga što su cene u Srbiji više nego u drugim državama.

- Nerealno je očekivati iste cene u Srbiji i drugim zemljama, ali one od kraja 2023. imaju trend opadanja, što utiče i na pad inflacije - izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je dodala da je nerealno očekivati uniformisane cene ovde i u drugim državama.

Istakla je da trgovci neretko zloupotrebljavaju činjenicu da potrošači ne mogu da kupuju samo tamo gde je najjeftinije.

- Visoke marže su kratkoročna korist, a dugoročna šteta, i trgovci bi trebalo da imaju odgovoran i častan odnos prema kupcima. Cene treba da određuje konkurencija, a ne monopoli - rekla je Tabaković i dodala da je visoka marža na šećeru.

Navela je da Komisija za zaštitu konkurencije ima važnu ulogu u suzbijanju monopola i da je potrebno obezbediti održivu klimu za poslovanje i konkurenciju, umesto da se sprovodi komandna ekonomija.

Kako je "Vreme" nedavno pisalo, mnogi građani Srbije sumnjaju da su na nemačkom tržištu "isti" proizvodi poput čokolade, deterdženta ili pelena ne samo jeftiniji - nego i kvalitetniji nego u Srbiji.

Problem je što je u Srbiji ne postoje uporedne analize koje bi ove tvrdnje ozvaničile, a to je potvrđeno i iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 33

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati