Društvo i ekonomija

D. Ljutić

15. 02. 2024. 06:58 10

KUPOVINA ODBORNIKA: Da li su političari skuplji od fudbalera?

Aleksandar Vučić ni na ovim izborima nije uspeo da pridobije pametnu i razboritu Srbiju. Ona ga nikad neće prihvatiti. I to ga najviše žulja, jer on zna šta to znači. Kako su godine vlasti SNS-a odmicale, pored očiglednih malverzacija tokom glasanja, a posebno kod prebrojavanja glasova, intenzitet kupovine dijametralno suprotnih poslanika i odbornika je pojačan. Eksluzivno pravo na tu pijacu imaju samo oni i to se po pravilu namirivalo direktno ili indirektno narodnim novcem i javnim funkcijama koje se, opet, finasiraju novcem poreskih obveznika.

Opština Ljig bila je pokazna vežba kako vlast "kupuje" opozicione odbornike, a još nije poznato da li će i Beograd doživeti istu sudbinu. Mnogo je pitanja, ali po svoj prilici odgovora neće biti. Ta pitanja se ni ne postavljaju da bi se na njih odgovaralo, jer odgovora zapravo nema. Nema ih ako znamo da se naša stvarnost proizvodi u kabinetu Aleksandra Vučića. Besmisleno je pitati šta je istina ako je ona ukinuta.

- Ova vlast je na ovim izborima pokazala da nema ni srama ni stida, tako da od njih u ponedeljak zaista treba da očekujemo sve. Očekujemo da i na krađu koja je dokazana i u kojoj smo ih uhvatili dodaju još jednu krađu, a to je kupovina odbornika, odnosno prekrajanje izborne volje građana - izjavila je predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović.

Šestoro odbornika Nestorovićevog pokreta, pominjani su kao glavni su igrači političkog prelaznog roka u Beogradu. Sa opozicionom listom "Srbija protiv nasilja" rekli su na startu da neće, zvanično kažu neće ni sa naprednjacima, koji zovu odbornike sa njihove liste. Cifre koje su se spominjale su skoro pa veće od ugovora nekih poznatih fudbalera.

- Znamo da su imali ponudu, znamo tačno i kolika je ta ponuda, Beograd je malo mesto... Šestocifrena, nije u dinarima - izjavio je Nestorović.

Ovi iznosi, prema tvrdnjama dr Branimira Nestorovića, lidera pokreta "Mi - Glas iz naroda", nuđeni su njihovim pojedinim odbornicima u Beogradu, kako bi se koaliciji SNS - SPS omogućilo da formira vlast u glavnom gradu. Niko nije reagovao, ćute oni koji bi (navodno) novac dali i oni koji bi mogli da se obogate. Ali, najporaznija i najspornija je nova zaglušujuća tišina Tužilaštva.

Ova institucija kao da ne postoji iako je po službenoj dužnosti obavezna da reaguje na navode o korupciji. Zaglupljivanje osiromašenog naroda radi punom parom. Vučić ni na ovim izborima nije uspeo da pridobije pametnu i razboritu Srbiju. Ona ga nikad neće prihvatiti. I to ga najviše žulja, jer on zna šta to znači.

Kako su godine vlasti SNS-a odmicale, pored očiglednih malverzacija sa tokom glasanja, a posebno kod prebrojavanja glasova, intenzitet kupovine dijametralno suprotnih poslanika i odbornika je pojačan. Eksluzivno pravo na tu pijacu imaju samo oni i to se po pravilu namirivalo direktno ili indirektno narodnim novcem i javnim funkcijama koje se, opet, finasiraju novcem poreskih obveznika.

Da se i ne govori o korištenju javnih resursa za kupovinu ili vrbovanje glasača novcem iz budžeta ili ispumpavanjem sredstava iz javnih preduzeća koja se u izbornoj godini, po pravilu zadužuju kao i lokalna zajednica da bi se pojačale javne investicije sve zaradi kupovine glasača.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati