Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

12. 02. 2024. 10:53 21

Uporedili smo cene struje zemalja u regionu sa Srbijom...

U prethodnoj godini, struja u Srbiji poskupela je čak tri puta, što je drastično uticalo na troškove potrošača. Iako je donedavno važilo da naši potrošači plaćaju račune među najjeftinijima u Evropi, jasno je da to više nije tako. Kada se aktuelne cene električne energije uporede sa državama u regionu, vidi se da zapravo većina potrošača plaća manje od nas.

Kako piše Nova.rs, od 1. novembra prošle godine, u jeku grejne sezone, struja u Srbiji počela je da se obračunava po novim, višim cenama, i to je zapravo bilo treće poskupljenje u protekloj godini.

Tako sada kilovat-čas, po novim, višim cenama, u najjeftinoj, zelenoj zoni košta 2,277 umesto 2,084 dinara, a kilovat-čas “skuplje” struje u ovoj zoni 9,109 umesto 8,336.

U nešto skupljoj zoni, plavoj, u kojoj se kilovati obračunavaju za građane koji premaše mesečnu potrošnju od 350 kilovat-časova, od 1. novembra cena je 3,416 umesto dosadašnjih 3,126 dinara, a “skuplja” struja u istoj zoni košta 13,6638, za razliku od dosadašnjih 12,504 dinara.

U poslednjoj, crvenoj zoni, cene se obračunavaju za one građane koji mesečno potroše više od 1.600 kilovat-časova. Najjeftinija tarifa iznosi 6,8319 umesto 6,252 dinara, dok je skuplja poskupela sa 25,008 na 27,3276 dinara.

Prosečna cena kilovata, kada se u obzir uzmu sve zone i tarife, iznosi 14,29 dinara.

Kako bismo proverili u kojoj državi regiona potrošači najbolje prolaze, uporedili smo cene struje u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Bugarskoj. Prema našoj analizi, Rumuni plaćaju skuplju struju, dok Hrvati izdvajaju više novca za nižu tarifu. U Crnoj Gori je cena gotovo ista, u Bugarskoj tek nešto niža, a bolje prolaze potrošači i u BiH i Severnoj Makedoniji.

Niža tarifa skuplja u Hrvatskoj, ali viša daleko jeftinija

U susednoj Hrvatskoj, cene struje podeljene su u četiri zone, u zavisnosti od potrošnje. Tako u zavisnosti od potrošnje, kilovat u komšiluku košta od 0,03 u najnižoj do 0,08 evra u najvišoj tarifi, odnosno od 3,51 do 9,37 dinara.

Dakle, na osnovu zvaničnih podataka, vidi se da je najniža tarifa skuplja u Hrvatskoj, ali je zato najviša tarifa daleko jeftinija.

Crna Gora i Srbija jednake po cenama

Što se tiče Crne Gore, i tamo je, kao i kod nas, struja nedavno poskupela, pa tako kilovat-čas električne energije u proseku košta oko 12 centi, odnosno 14 dinara.

Naravno, i u Crnoj Gori je struja podeljena po tarifama, ali kada se posmatra prosek, Crna Gora i Srbija su gotovo izjednačene.

Struja jeftinija u BiH

U susednoj Bosni i Hercegovini, struja za domaćinstva podeljena je u dve tarifne grupe, a prema analizi Eurostata, tokom prošle godine, potrošači u ovoj zemlji plaćali su račune među najnižima u Evropi. Naime, kako je Eurostat objavio, u prvoj polovini 2023. godine, prosečna cena kilovat-časa u BiH bila je 0,087 evra, odnosno 10,9 dinara, dakle daleko jeftinije nego u Srbiji.

Kako se sada navodi na zvaničnom sajtu Elektroprivrede BiH, cene struje otada se nisu menjale.

U Severnoj Makedoniji uvedena nova tarifa

Što se tiče Severne Makedonije, I tamo je struja od 1. januara pojeftinila, ali samo za pojedina domaćinstva. Cene za preostalih 80 odsto domaćinstava, saopštili su tamošnji zvaničnici, nije se menjala, a prema podacima Eurostata, prošle godine je prosečan kilovat-čas koštao 0,105 evra, odnosno 12,3 dinara.

Razlog za pojeftinjenje je činjenica da je od početka ove godine, Severna Makedonija uvela i jefiniju tarifu od 13 do 15 časova, radnim danima i subotom.

U Rumuniji struja skuplja, u Bugarskoj tek nešto jeftinija

U Rumuniji je struja, u poređenju sa Srbijom, daleko skuplja. Prema prošlogodišnjim podacima, Rumuni kilovat-čas u proseku plaćaju 0,8 leja, odnosno 18,84 dinara.

Što se tiče Bugarske, cene struje zamrznute su do 30. juna 2024. godine, a pre toga su porasle za manje od četiri odsto. Prema tome, prosečna cena kilovat-časa je 0,113 evra, odnosno 13,24 dinara, pokazuju podaci Eurostata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati