Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

07. 02. 2024. 20:50 4

Predstavnici "Srbija protiv nasilja" sastaju se sa Fon Kramon, Grošeljom i Moreti

Troje lidera opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" u četvrtak će u Strazburu, pre plenarne sednice Evropskog parlamenta (EP), razgovarati o demokratiji u Srbiji sa troje evroposlanika iz različitih političkih grupacija.

Specijalna izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon, evroposlanica nemačke stranke Savez 90/Zeleni, pozvala je zainteresovane da se pridruže panelu "Srbija: demokratija na raskršću", koji će početi sutra u 9.30.

- Srbija i njena demokratija su došli na raskršće. Kuda idemo odavde? Koji izazovi su pred nama? - napisala je Fon Kramon na društvenoj mreži X, najavljujući razgovor u četvrtak.

Koaliciju "Srbija protiv nasilja" na panelu će predstavljati potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Njima će domaćini biti Fon Kramon, iz političke grupe Zeleni, šef posmatračke misije Evropskog parlamenta na decembarskim izborima u Srbiji Klemen Grošelj, koji je evroposlanik liberalne grupe Obnovimo Evropu, i Alesandra Moreti, iz grupe Socijalisti i demokrate.

Tepić, Lazović i Grbović trebalo bi potom da se obrate i na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, uoči glasanja o rezoluciji o Srbiji.

Prema usaglašenom tekstu rezolucije, o kojem će Evropski parlament u četvrtak glasati, poslanici pozivaju na nezavisnu međunarodnu istragu neregularnosti na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i Evropski savet na strože uslove i smanje ili zamrznu sredstva za Srbiju iz IPA III i drugih finansijskih instrumenata, ako vlasti u Beogradu ne žele da sprovedu ključne preporuke o izborima ili ako nisu voljne da prihvate nezavisnu međunarodnu istragu izbornih neregularnosti ili ako istraga pokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru, piše u tekstu.

Evroposlanici su u tekstu ponovili stav da pristupni pregovori Srbije treba da napreduju jedino ako se zemlja uskladi sa sankcijama Rusiji i načini značajan napredak u reformama na evropskom putu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati