Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

07. 02. 2024. 17:23 9

Nezgodno pitanje za Vučića pred nemačkim ministrom: Tiče se mešanja stranaca u izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se ove srede sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu. Nakon sastanka, srpski i nemački zvaničnik su se obratili javnosti, a predsedniku Srbije upućeno je "nezgodno" pitanje nemačkog novinara - da li je mislio na Rusiju kad je rekao da se velika strana sila mešala u izbore u našoj zemlji. Do tenzija je došlo i kad je Pistorijus odgovarao na pitanje - na osnovu kog međunarodnog pravnog akta Nemačka naoružava Prištinu.

Pistorijus je rekao da je razgovor bio kratak, ali sadržajan.

- Važna su stabilnost i dobrosusedski odnosi. Upravo o tome sam razgovarao sa predsednikom Vučićem, da neće podržati secesionističke težnje Republike Srpske i da će podržavati teritorjalni integritet i suverenitet BiH - rekao je Pistorijus i dodao:

- Eskalacija može da dovede do štete u procesu pristupa u EU. Svako mora da napravi kompromise, moraju se premostiti jazovi prošlosti i da se spreči spirala eksalacije nasilja i da uradimo sve da se ne podstiču tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog delovanja.

Pistorijus je govorio i o ukidanju dinara na KiM i tim povodom rekao da se to mora organizovati tako da niko ne trpi štetu i da postoje prelazni rokovi.

Istraga oko Banjske od presudnog značaja

- Smanjenje jedinica na granici s Kosovom je u tom kontekstu bilo važno i potrebno. Važno i potrebno je i da Srbija nastavi istragu oko događaja 24. septembra prošle godine (Banjska). To je od odlučujućeg značaja - rekao je Pustorijus, a posebno naglasio na važnost odnosa prema rusko-ukrajinskom ratu.

- EU i NATO jedinstveno podržavaju Ukrajinu, sankcije su u tome važno sredstvo gde bi Srbija koja pregovara o članstvu u EU trebalo da se priključi i hoće se priključiti - istakao je Pistorijus.

- Glasanje Srbije u Generalnoj skupštini UN je bilo vrlo važno, 'ajmo da se založimo za završavanje sukoba i da Ukrajinci sami odlučuju o svojoj sudbini.

Pistorijus je rekao i da dijalog pod okriljem EU treba nastaviti velikom posvećenošću.

- Kosovo i Srbija moraju sprovesti dogovore i veoma sam zahvalan predsedniku za njegove jasne reči. On me je uverio da sa strane Srbije na treba očekivati negativni uticaj i da se neće desiti nešto što će ugroziti region i meni je to jako važno - istakao je nemački ministar.

O izborima u Srbiji

Nemački ministar odbrane osvrnuo se i na kritike u vezi izbora u Srbiji i rekao je da je dobio uveravanje predsednika Vučića da će sve manjkavosti biti otklonjene.

Predsedniku Srbije upućeno je pitanje nemačkog novinara da li je kad je rekao da su strane sile uticale na izbore u Srbiji mislio na Rusiju, a Vučić je rekao:

- Interesantno, ali u ovom slučaju nisam. Čim završimo izveštaj upoznaćemo javnost. Ozbiljna smo zemlja. Da li postoji ruska propaganda? Pa, postoji. Da li postoji neka druga? Pa, postoji. Koliko ste vi osetljivi na brutalno mešanje u vaše unutrašnje stvari, toliko smo i mi Srbi. Ništa više od toga. Tako da… Pošto neki ljudi misle da mi ne smemo da izađemo s nečim, naše službe ozbiljno rade svoj posao, a pošto smo mi ozbijna zemlja nećemo da izlazimo na osnovu priča i glasina i da sastavljamo na osnovu toga svoj izveštaj - rekao je Vučić.

Tenzije zbog naoružavanja Kosova

Pistorijus je na pitanje na osnovu kog međunarodnog pravnog akta Nemačka naoružava Prištinu, rekao:

- Nemačka naoružava ne samo Kosovo, već isporučuje naoružanje i Srbiji kako bismo jačali odbrambene kapacitete svake države. Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo. Druge zemlje to nisu uradile, reč je o mnjem broju zemalja u svetu. Naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Važni su tu dobrosusedski uslovi, i to sa obe strane i to je osnovni preduslov za stabilnost. Tu činjenicu ništa ne menja - odgovorio je Pistorijus.

Vučić je na to rekao da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt koji odobrava naoružavanje Kosova.

- Ne postoji odgovor na dva pitanja. Pitanje je po kom to međunarodnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji. Postoje akti pojedinih država koje su priznale Kosovo. I sa druge strane što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani zato što drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na KiM. Ako smo tu samo da verifikujemo ono što Priština uradi, mi onda vama nismo potrebni. Mi smo uvek za dijalog bili otvoreni, 11 godina čekamo da neko formira ZSO, uradili smo brojne ustupke, a jednu jedinu obavezu koju je Priština prihvatila nije ispunila. Ali nije to tema ovog razgovora - rekao je Vučić.

Sastanku Vučića i Pistorijusa su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici VS, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pistorijus je u Beograd došao iz Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

U Prištini je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pistorijus je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na KiM, da Priština ima pravo da sprovodi svoje "zakone", ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati