Društvo i ekonomija

D. Ljutić

08. 02. 2024. 20:57 17

HVATANJE ZA MEĐUNOŽJE I SREDNJI PRST Slika i prilika SNS Srbije

Parlamentarna dinamika SNS-a pokazuje skoro svako odsustvo nade u ovom umirućem društvu. Branimir Nestorović, novopečeni narodni poslanik i poštovalac vanzemaljaca sa zelenim drljavim očima, nazvao je opozicione kolege "Ciganima“, a njihovo ponašanje "ciganijom“ dok su oni u skupštinskoj sali izražavali svoje nezadovoljstvo zbog krađe na izborima. Na konstitutivnoj sednici se pojavio u patikama i trenerci. U međuvremenu, Marijan Rističević pokazuje na svoje međunožje, to je omiljena moda Marjanova. Odnos lepog i ružnog u nebrojanim ovdašnjim primerima nastao kao proizvod fanatične mržnje prema drugačijem. Naprednjačka predstava o normalnosti je propala.

Prvi put u 2024. godini novi poslanici okupili su se u Narodnoj skupštini, ali je prvi deo konstitutivne sednice prošao uz dosta bure. Notorna je istina da u našoj skupštini dominiraju prostakluk, govor mržnje, verbalno nasilje i situacije koje su na rubu fizičkih sukoba. Zadatak vladajuće većine je da bude generator tabloidne stvarnosti. Na sceni su vulgarne igre moći, kojima se neki smeju, zanemarujući krajnje ozbiljne konsekvence pojedinih ispada.

Psovke i kletve koje izgovaraju, najbolje je što mogu da daju. I oni zaista daju sve od sebe. Bio bi to samo mozaik od bizarnih folklornih detalja, da nije reč o ljudima koji treba donose i aminuju zakone, da bi se tim zakonima legalizovalo bezakonje. O čemu su razmišljali Nestorović i Rističević dok su izgovarali rečie zakletve "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi"?

Na svom "X" nalogu lider SSP Dragan Đilas je pokazao i snimak jednog člana SNS uz poruku:

- Ovaj što nam pokazuje i sami vidite šta, bio je jedan od najpristojnijih naprednjaka danas - napisao je Đilas.

U parlamentu, koji je davno pretvoren u štalu, naprednjački birovi zagađuju sve oko sebe. Učestvuju u stvaranju novog sveta, usklađenog sa idejama koje su po svojim izvorima i po učinku nezamislive i sasvim maloumne. Ružna im je pomisao da ih jednoga dana neće biti ovde, i da će ponovo postati ono što zaista jesu - niko i ništa. U prosečnim demokratskim društvima jedan čovek na jednoj funkciji nije važan i ne može bitnije da utiče na politiku. Važne su institucije i da li one funkcionišu. Na ovom prostoru koji mi nazivamo državom, situacija je bitno drugačija.

Da nije bilo dokazane krađe 17. decembra prošle godine, dogodio bi se dramatični preokret u modernoj istoriji Srbije, izlazak iz restauriranog feudalnog poretka i potpune socijalne čamotinje, vraćanje slobode govora i izbora, prava na informaciju i normalan život. Sadašnja realnost je da ne prođe ni dan, a da nas vlast ne uvredi, a većina građana plaća to svojim minimalcem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati