Društvo i ekonomija

D. Ljutić

07. 02. 2024. 05:26 20

Vulin isplaćuje Putinovo ordenje: DEPORTUJE I DECU IZ RUSIJE

Za one kojima to nije jasno, prodaja interesa države u korist Moskve, smatra se u Srbiji najvišim oblikom patriotizma a baćuške znaju to da nagrade makar i limenim ordenom. Sada je došlo vreme da nekad dugokosi julovac isplati te "limenke". Tako je prema saznanjima Direktno rs. Vulin dobio uz odlikovanja i spisak ruskih državljana, koje treba da deportuje iz Srbije. Među njima je, kako svedoče naši izvori, i preko 50-toro dece. Neki od njih su u Srbiju došli sa rođacima i smestili su se u manjim mestima, čekajući dolazak roditelja. Sudeći po akcijama Vulina, oni to neće dočekati. Srbija je zemlja u kojoj je saradnja sa zapadom izdaja, a služenje Rusima patriotizam. A ovo je već stvar socijalne patologije. Razloge za socijalnu patologiju, ma kako nekom suludo zvučalo, možemo da nađemo u neprekidnom trovanju naroda rusofiljom i komunističkom veličanju Staljina i ostalih, koji će navodno doći i “izbaviti Srbe“ jer su nam vekovni prijatelji.

Ruska državljanka Elena Koposova, koja sa porodicom već četiri godine živi u Srbiji, a u avgustu 2023. godine je podnela zahtev za stalno nastanjenje, primila je rešenje policije, kojim se ne samo odbija njen zahtev, nego joj naređuju da u roku od 30 dana napusti Srbiju, procena Bezbednosno informativne agencije (BIA) da Elena, koja je inače književni prevodilac, predstavlja "neprihvatljiv bezbednosni rizik”.

Ruska Federacija je za samo nekoliko dana pokazala koliko joj treba i koliko ceni usluge svog operativnog radnika u Srbiji, Aleksandra Vulina. Prvo je doskorašnji direktor Bezbednosno - informativne agencije (BIA) odlikovan u Moskvi Ordenom za saradnju ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB). Orden mu je uručio lično direktor FSB-a, general armije Aleksandar Bortnikov za “izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe”. I tu nije bio kraj.

Kako je saopšteno iz Vulinove stranke, predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin odlikovao je Vulina visokim odlikovanjem Ordenom "Prijateljstva“ za veliki lični doprinos u razvoju i unapređenju saradnje Bezbednosno-informativne agencije Srbije i Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR) u oblasti obezbeđivanja državne bezbednosti i zaštite nacionalnih interesa Srbije i Rusije.

Nažalost, ovo nije prvi put da srpske bezbednosne službe, policija i BIA deluju kao produžena ruka ruskog režima Vladimira Putina, i proganjaju, špijuniraju i dostavljaju informacije o antiputinovskim aktivistima koji borave u Srbiji. Sada, zahvaljujući Vulinu, postali smo jedina zemlja na svetu u kojoj se ruski špijuni javno pohvaljuju i odlikuju.

Kolaps sistema je ovde već dugo predmet zebnje i predviđanja. Istorija će se nastaviti, ali ona ilustruje ključno pitanje. Prosto rečeno, postoje dve vrste zla: pametno i glupo. Obično su pomešane, ali razlika je jasna. Pametno zlo se može zaustaviti samo spolja. Glupo zlo uništava samo sebe, neprekidnim greškama, koje svaki poduhvat osuđuju na neuspeh. U tom procesu stradaju mnogi nevini.

Srbija je članica Saveta Evrope od 2003. godine i potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima i Ženevske konvencije o izbeglicama. Aktiviste iz Rusije pravno treba pre svega posmatrati kao izbeglice, jer su u strahu od progona zbog političkih stavova. Odluke vlasti u Srbiji mogle bi da dovedu pojedine strane državljane do rizika od deportacije i progona. Među Rusima to stvara strah da će biti izloženi političkom progonu zbog toga što su izrazili mišljenje, a Srbija time definitivno šalje lošu poruku Evropskoj uniji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati